Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Burgonyás gnocchi paradicsomszósszal

Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg lisztes burgonya, héjastul
1 tojássárgája
3 evőkanálnyi reszelt parmezán
12,5 dkg sima liszt
a paradicsomszószhoz:
42,5 dkg konzervparadicsom
1 kis fej hagyma, apróra vágva
1 szár zeller, apróra vágva
1 kisebb sárgarépa, apróra vágva
1 evőkanálnyi finomra vágott friss bazsalikom
1 teáskanálnyi finomra vágott friss kakukkfű
1 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 teáskanálnyi porcukor

Vízben vagy gőzben pároljuk meg a burgonyát, hogy épp csak megpuhuljon. Szűrjük le, és hagyjuk hűlni 10 percet, mielőtt meghámoznánk és összetörnénk.
A tört burgonyából 2 csészényit dolgozzunk össze a tojássárgájával, a parmezánnal, egy csipetnyi sóval és némi fekete borssal egy nagy tálban. Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet, amíg egy enyhén ragadós tésztát kapunk. Gyúrjuk 5 percig, amíg lágy tésztává össze nem áll, szükség szerint lisztezzük.
A tésztát négy egyenlő darabra osztjuk, majd a negyedekből egy-egy, körülbelül 2 cm vastagságú hurkát nyújtunk egy enyhén belisztezett deszkán.
A hurkákat 2,5 cm széles cikkekre vágjuk, majd a cikkeket ovális alakúra formáljuk. Egy belisztezett villával az oválisokat nyomjuk a tenyerünkbe, hogy kissé lelapuljanak, illetve, hogy az egyik oldalukon a villa lenyomatától mintázatot kapjanak. A már megformázott gnocchikat fektessük egymás mellé egy sütőlapra, és fedjük le, amíg újra szükség nem lesz rájuk.
A paradicsomszósz elkészítéséhez az összes hozzávalót keverjük össze egy edényben. Ízesítsük sóval és borssal. Forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük 30 percig, időnként megkeverve. Hagyjuk kihűlni, majd turmixoljuk simára turmix- vagy robotgéppel. Tálalás előtt szükség szerint melegítsük fel.
Egy nagy lábas forrásban lévő sós vízben főzzük a gnocchit adagokban 2 percig, illetve amíg a gnocchi fel nem jön a felszínre. Jól szűrjük le a vizet. A paradicsomszószban megforgatva tálaljuk a gnocchit.
Megjegyzések:
1. A gnocchit elkészíthetjük több órával előbb is. Fektessük egy rétegben egy lapos tálra, hogy össze ne ragadjanak, majd fedjük le, és tároljuk a hűtőben.
2. A gnocchit hagyományosan héjában sült burgonyából készítették, így szárazabb tésztát kaptak, amelyet könnyű volt megmunkálni. Ha időnk engedi, kipróbálhatjuk ezt a variációt is.
[TÁPÉRTÉKEK ADAGONKÉNT: 10 g fehérje; 4 g zsír; 45 g szénhidrát; 5 g élelmi rost; 50 mg koleszterin; 1125 kJ (270 kcal)]

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg az Alacsony zsírtartalmú ételekben jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!