Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Vörösboros szarvaspörkölt

Hozzávalók (10 személyre):
1 kg szarvashús, felkockázva (lapocka, lábszár vagy comb)
50 dkg vöröshagyma, felkockázva
2-3 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 liter vörösbor
1 kávéskanálnyi köménymag

bors
babérlevél
borókabogyó, összezúzva (6-7db)
fűszerpaprika
szegfűszeg (1-2 szem)
25 dkg lecsó
mézeskalács (máz nélkül), szétmorzsolva
füstölt szalonna
3 dl (vad) barnamártás
(erdei gomba)

A füstölt szalonnából, a hagymából, pirospaprikából és a lecsóból pörköltalapot készítünk. A fűszereket (babérlevél, borókabogyó, szegfűszeg, köménymag) tüllzacskóba, vagy fém teatojásba helyezzük. A húst a pörköltalapra dobjuk, s alaposan átpirítjuk. Felöntjük vörösborral, beletesszük a fűszerzacskót, és nagyon lassan pároljuk. Az elfőtt folyadékot pótoljuk. Mikor a pörkölt már majdnem kész, hozzáadjuk a barnamártást, sózzuk, borsozzuk, szükség esetén mézeskaláccsal sűrítjük. (A mártásba tehetünk pirított erdei gombát is.)

Ezt a receptet Benkö Gábornak köszönhetjük, szerinte méltó körete lehet a bajor kékkáposzta, a meggyes piroskáposzta, az áfonyával töltött körte, mézben főtt dió, burgonyapüré, ducchesse burgonya, krokett, burgonyagombóc, burgonyafánk vagy a burgonyatallér.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!