Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Vajaskaramellás grillázs

Hozzávalók:
20 dkg cukor
1-2 dl tej
darabka vaj
5 dkg dióbél

Egy zsírtalan száraz serpenyőben feltesszük melegedni a cukrot. Amint elkezd színesedni, olvadni, folyamatosan keverjük is, hogy meg ne égjen. Ha már folyékony és aranybarna a masszánk, hozzáöntjük a tejet. Amint a karamell felolvadt, beleszórjuk a gorombára tört diót, s lassan főzzük, amíg elpárolog belőle a (tejből jött) víz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, s belekeverjük a vajat.
A grillázst sütőpapírral borított lemezre (vagy vékonyan olajozott márványlapra) borítjuk, és ellapítjuk. (De lehet akár formákba is önteni.) Kihűlés után törhetjük, vághatjuk.

Ezt a receptet Benkö Gábornak köszönhetjük. Ő magyarázatként azt is hozzáteszi, hogy a vajjal tulajdonképpen porhanyósabbá tesszük a karamellát, tehát minél többet használunk belőle, annál omlósabb lesz a grillázs. Mégis inkább a mértékletes adagolását pártolja, mert a túl sok zsiradék „megöli” a grillázst, közönséges kenhető diós vajat csinál belőle.
Megjegyzendő még, hogy a karamellizáláshoz tágas, magasabb falú serpenyőt célszerű választani, mert a forró edénybe öntött tej gyorsan felfuthat.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!