Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Almás-mákos sütemény

Hozzávalók (1 sütőtepsihez):
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
5 evőkanálnyi mazsola
4 evőkanálnyi rum (helyettesíthetjük almalével)
15 dkg puha vaj
10 dkg sovány túró
20 dkg méz
2 tojás + 1 tojássárgája
2 késhegynyi őrölt fahéj

25 dkg tejszín
25 dkg darált mák
80 dkg alma
3 evőkanálnyi citromlé
porcukor
a tepsihez:
sütőpapír

A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. Az élesztőt feloldjuk a tejben, beleöntjük, elkeverjük egy kis liszttel, és letakarva 30 percig pihentetjük. A mazsolát beáztatjuk a rumba.
7,5 dkg vajat, a túrót, 10 dkg mézet, 1 egész tojást, 1 tojássárgáját, 1 késhegynyi fahéjat és 1 csipetnyi sót elkeverünk. Az egészet alaposan összedolgozzuk az élesztős liszttel, és letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
A maradék vajat és mézet felforraljuk a tejszínnel. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a mákot, és duzzadni hagyjuk. Közben a tepsit kibéleljük sütőpapírral.
Az almákat négyfelé vágjuk, meghámozzuk, majd lereszeljük és meglocsoljuk a citromlével. A másik tojással és a mazsolával együtt a mákos masszába keverjük. A tésztát újra átgyúrjuk, kinyújtjuk, és a tepsire helyezzük. Egyenletesen rásimítjuk az almás-mákos masszát, és újabb 20 percig kelesztjük.
A sütőt 200 °C-osra előmelegítjük. A süteményt (középen, légkeverésesnél 180 °C) 35-40 percig sütjük. Ízlés szerint még meghintjük porcukorral.
(Elkészítése: 2 óra 15 perc. Pihentetési idő: 1 óra 50 perc. Sütési idő: 35-40 perc. Energiatartalma 20 szeletnél egyenként: kb. 325 kcal.)

Ezt a receptet a Holló és Társa Könyvkiadónak köszönhetjük. Eredetileg a "Könnyen, gyorsan, finomat" sorozat Tepsis sütemények című részében jelent meg. Ott megemlítenek egy olyan különleges változatot is, amelynél a mézet juharsziruppal helyettesítjük.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!