Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Sárgabarackos sütemény

Hozzávalók (1 sütőtepsihez):
1,5 kg érett sárgabarack
20 dkg puha vaj
20 dkg cukor
2 dkg vaníliás cukor
1/2 (vegyszermentes) citrom lereszelt héja és leve
20 dkg liszt
15 dkg étkezési keményítő
0,75 dkg sütőpor
6 tojás

a tepsihez:
sütőpapír
a megszóráshoz:
porcukor

A sárgabarackokat megmossuk, félbevágjuk, és kimagozzuk. A sütőt 180 °C-osra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral.
A vajat 10 dkg cukorral, 1 dkg vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a citromlével habosra keverjük. 18 dkg lisztet és 10 dkg keményítőt összekeverünk a sütőporral. Egymás után 3 tojást keverünk a vajhoz, majd a lisztes keveréket is.
A tésztát a tepsire simítjuk. A fél sárgabarackokat a domború felükkel felfelé a tésztára tesszük. A süteményt a sütőben (középen, légkeverésesnél 160 °C) 15 percig sütjük.
A megmaradt 3 tojást szétválasztjuk. A fehérjéket 1 csipet sóval habbá verjük. A tojássárgáját a maradék cukorral és vaníliás cukorral krémesre keverjük. A maradék lisztet és keményítőt elvegyítjük. A cukros tojássárgájához keverjük a tojáshab felét. Ez után hozzászitáljuk a lisztes keveréket, és betakarjuk a maradék tojáshabbal. Az egészet óvatosan összekeverjük.
A süteményt kivesszük a sütőből, és a piskótamasszát elsimítjuk a sárgabarackon. 20 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk, és meghintjük porcukorral.
(Elkészítése: 2 óra. Sütési idő: 35 perc. Energiatartalma 20 szeletnél egyenként: kb. 230 kcal.)

Ezt a receptet a Holló és Társa Könyvkiadónak köszönhetjük. Eredetileg a "Könnyen, gyorsan, finomat" sorozat Tepsis sütemények című részében jelent meg. Ott a morzsás és a mázas változatot is bemutatják. Ezekhez a süteménylap tésztáját a fenti recept szerint készítjük el, és kirakjuk sárgabarackkal. A morzsához 15 dkg vajat, 20 dkg lisztet és 12 dkg cukrot összegyúrunk az ujjainkkal, és rámorzsoljuk a sárgabarackra. Ha mázzal készítjük, akkor 20 dkg tejfölt (vagy zsírdús tejszínt) 3 tojással és 10 dkg cukorral kikeverünk, és azt a sárgabarackra öntjük. A sütési hőmérséklet mindkét esetben 175 oC, a sütési idő pedig 35 perc.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!