Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Finom túrós sütemény

Hozzávalók (1 mély sütőtepsihez):
2 kg sovány túró
25 dkg mazsola
1 csésze rum (helyettesíthetjük alma- vagy szőlőlével)
45 dkg liszt
35 dkg hideg vaj
5 dkg marcipánmassza
10 dkg cukor
2 dkg vaníliás cukor

6 tojás
2 (vegyszermentes) citrom leve és lereszelt héja
25 dkg sárgabaracklekvár
5 dkg kétszersült
20 dkg porcukor
a tepsihez:
vaj

A túrót szűrőben nagyon jól lecsepegtetjük. (Egy kendőbe csavarva erősen kinyomkodjuk, vagy szűrőben legalább 4 órán át hagyjuk csepegni.) A mazsolát kis tálba tesszük, és ráöntjük a rumot.
A lisztet a munkafelületre szitáljuk, felkupacoljuk, és a közepébe mélyedést készítünk. 25 dkg vajat és a marcipánt kis darabokban elosztjuk a szélén. A cukrot, a vaníliás cukrot, 1 csipetnyi sót, 1 tojást és fél teáskanálnyi citromhéjat teszünk a mélyedésbe. Az egészet egy nagy késsel nagyjából összevágjuk, utána kézzel gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Cipót formálunk belőle, és 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Az omlós tésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk, az előkészített tepsire tesszük, és felnyomjuk a szélét. Villával megszurkáljuk. Megkenjük a lekvárral. A mazsolát szűrőn lecsepegtetjük (a rumot felfogjuk), és elosztjuk a lekváron. A kétszersültet ráreszeljük.
A megmaradt 5 tojást szétválasztjuk. A túrót a tojássárgájával, a citromlével és a megmaradt citromhéjjal, rummal, 10 dkg vajjal, 1 csipetnyi sóval és 10 dkg porcukorral simára keverjük. A sütőt 200 °C-osra előmelegítjük.
A tojásfehérjét 10 dkg porcukorral (2 evőkanálnyit félreteszünk a megszóráshoz) habbá verjük, és a túróba forgatjuk. A túrómasszát a süteményre simítjuk, és a sütőben (középen, légkeverésesnél 180 °C) 45 percig sütjük. Miután kihűlt, meghintjük porcukorral, és felszeleteljük.
(Elkészítése: 2 óra. Sütési idő: 45 perc. Energiatartalma 20 szeletnél egyenként: kb. 485 kcal.)

Ezt a receptet a Holló és Társa Könyvkiadónak köszönhetjük. Eredetileg a "Könnyen, gyorsan, finomat" sorozat Tepsis sütemények című részében jelent meg.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!