Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Fehér húsú hal marokkói fűszeres mártással

Hozzávalók (4 személyre):
4 szelet 18-20 dkg-os feszes, fehér húsú filézett hal, pl. tőkehal, lepényhal, óriás laposhal vagy kardhal
(grillezésnél olívaolaj a hal megkenéséhez)
a marinádhoz:
2 evőkanálnyi friss citromlé
1/4 teáskanálnyi sáfrányszirom, 30 percre 3 evőkanálnyi meleg vízbe áztatva
3 evőkanálnyi friss, aprított zöldpetrezselyem
3 evőkanálnyi friss, aprított koriander
1-2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
11/2 teáskanálnyi pirospaprika
2 teáskanálnyi őrölt kömény
1 teáskanálnyi frissen őrölt bors
1/3 teáskanálnyi őrölt fahéj
1/2 teáskanálnyi őrölt gyömbér
1 teáskanálnyi só
6 evőkanálnyi olívaolaj (kb. 1 dl)

A marinádhoz keverjük össze a fűszereket a citromlével, és az olívaolajat csak ezután adjuk hozzá. Tegyük a halat üveg- vagy műanyag edénybe, kanalazzuk rá a marinád felét, és fordítsuk meg a szeleteket, hogy a páclé mindenütt egyenletesen bevonja őket. Takarjuk le a halat, és legalább 40, de legfeljebb 60 percre tegyük a hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 230 °C-ra (gázsütő 8. fokozat), vagy kapcsoljuk be a grillsütőt. Ha a sütőt választjuk, vékonyan olajozzunk ki egy akkora edényt, amelyben egy rétegben elfér a hal, és hirtelen süssük át (kb. 8 perc) – a közepébe szúrva ellenőrizzük.
Ha grillezünk, a szeletek mindkét oldalát kenjük be olívaolajjal, és egyszer megfordítva kb. 4 percig süssük őket oldalanként, míg a közepük is átsül.
Tálaláskor kanalazzuk a halra a megmaradt páclét.

Ezt a receptet a Geopen Könyvkiadónak köszönhetjük. Eredetileg a Hétköznapi Ünnepek című könyvben jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!