Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Gombával és sonkával töltött csirke

Hozzávalók (6 személyre):
a töltelékhez:
25 dkg szikkadt kenyér kockára vágva
12,5 dkg vaj
25 dkg levegőn szárított sonka (pancetta) vagy angolszalonna 6 mm vastag szeletekre, majd 6 mm széles csíkokra metélve
12,5 dkg vöröshagyma kockára vágva
18-20 dkg friss, ízletes, vadon termő (rókagomba) vagy termesztett gomba (barna csiperke)
2 teáskanálnyi friss kakukkfű felaprítva
2 teáskanálnyi friss zsálya felaprítva
1,2–1,8 dl erőleves csirkéből
só és frissen őrölt bors
a csirkéhez:
1 nagy sütni való csirke (kb. 3 kg)
1 citrom félbevágva

frissen őrölt bors
pirospaprika, ízlés szerint
a locsolgatáshoz:
1,2 dl olívaolaj
0,6 dl (kb. 5 evőkanálnyi) frissen facsart citromlé
3 gerezd fokhagyma késsel szétnyomva
1 evőkanálnyi friss zsálya felaprítva
1 teáskanálnyi friss kakukkfű felaprítva
1 teáskanálnyi frissen őrölt bors

A töltelékhez melegítsük elő a sütőt 150 °C-ra (gázsütő 2. fokozat). A kenyérkockákat egy tepsiben szárítsuk ki (kb. 1 óra).
Közben nagy, nyeles lábasban olvasszunk meg 6 dkg vajat közepes hőfokon, és dinszteljük benne majdnem ropogósra a sonkát (5-8 perc), majd szűrőkanállal szedjük nagy tálba, és tegyük félre. A zsírján dinszteljük közepes hőfokon üvegesre a hagymát (8-10 perc), majd tegyük a sonkához.
Ugyanebben az edényben, közepes hőfokon olvasszuk meg a maradék 6 dkg vajat, és dinszteljük benne a gombát (kb. 5 perc). Adjuk hozzá a kakukkfüvet, a zsályát, és a levével együtt töltsük a hagymás sonkához.
Tegyük bele a kenyérkockát, és öntsünk rá 11/4 dl erőlevest, majd kavargassuk, hogy a kenyér egyenletesen beszívja a folyadékot – szükség szerint adjunk hozzá még egy kis erőlevest. Ízesítsük sóval, borssal. Takarjuk le, és éjszakára tegyük a hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra (gázsütő 5. fokozat). Nedves ruhával, majd a felvágott citrommal dörgöljük át a csirkét kívül-belül, azután a belsejét dörzsöljük be egy kis sóval és borssal. Lazán kanalazzuk bele a tölteléket, és varrjuk vagy kötözzük össze a csirkét. (Az esetleg megmaradt tölteléket tegyük kivajazott hőálló tálba, fedjük le szorosan, és 45 perccel azelőtt, hogy a csirke átsülne, tegyük mellé a sütőbe.)
Tegyük a csirkét mellével lefelé a pecsenyesütő tálban lévő rácsra, és szórjuk meg egy kis sóval, borssal, esetleg egy kis pirospaprikával.
A locsoláshoz keverjük össze az olívaolajat, a citromlét, a fokhagymát, a zsályát, a kakukkfüvet és a borsot.
Tegyük a csirkét a sütőbe. 45 percig süssük, közben negyedóránként locsoljuk meg a fenti keverékkel.
Fordítsuk a csirkét a hátára, és negyedóránként locsolgatva addig süssük, míg megpuhul, és ha villával vagy hústűvel megszúrjuk, tiszta lé szivárog belőle (újabb 30-45 perc). Szúrjuk a húshőmérőt a combcsonttól távol eső, legvastagabb részébe, és ha 82 °C-ot mutat, átsült.
Vegyük ki a csirkét a sütőből, lazán takarjuk le alufóliával, és hagyjuk állni kb. 15 percig. Kanállal kaparjuk ki a tölteléket, és rakjuk külön tálba. Vágjuk fel a csirkét.

Ezt a receptet a Geopen Könyvkiadónak köszönhetjük. Eredetileg a Hétköznapi Ünnepek című könyvben jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!