Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Marharagu

Hozzávalók (6 személyre):
1,5 kg csont nélküli, sovány marhahús 5 cm-es kockákra vágva
a páchoz:
1 liter száraz vörösbor
3 fej vöröshagyma, négyfelé vágva
2 babérlevél
3 szál friss kakukkfű
1 szál friss rozmaring
12 szem bors
3 szem szegfűszeg
6 gerezd fokhagyma, késsel szétnyomva
2 jókora csík narancshéj
1 konzerv (875 g) paradicsom mag nélkül felaprítva, levével együtt
0,5 kg sárgarépa megtisztítva, 5 cm-es darabokra vágva
0,5 kg friss gomba, a nagyobb fejek félbevágva
víz vagy marhahúsleves, szükség szerint
15 dkg fekete, mag nélküli olajbogyó, ízlés szerint

frissen őrölt bors
friss zöldpetrezselyem felaprítva

Tegyük a húst üveg- vagy műanyag tálba. A páchoz keverjük össze a vörösbort, a hagymát, a babérlevelet, kakukkfüvet, rozmaringot, borsot, szegfűszeget, fokhagymát és a narancshéjat, majd öntsük egyenletesen a húsra. Forgassuk meg alaposan a húst a pácban, majd takarjuk le, és egy teljes éjszakára tegyük a hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütő 6. fokozat). Csepegtessük le a húst, a pácot pedig szűrjük át egy másik tálba. A szűrőben maradt fűszernövényeket és narancshéjat szedjük gézdarabra, és kössünk belőle batyut. A hagymát meg a fokhagymát tegyük egy nagy, sütőben használható, jól záródó fazékba, adjuk hozzá a húst, a paradicsomot, a répát meg a gombát.
Öntsük bele az átszűrt páclét, és helyezzük bele a fűszeres batyut. Ha a húst nem fedi el teljesen a bor, adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Zárjuk le az edényt szorosan, és helyezzük a sütőbe. Amint forrni kezd, csökkentsük a hőmérsékletet 135-150 °C-ra (gázsütő 1-2. fokozat), és így süssük a húst puhára (kb. 3 óra).
Vegyük ki az ételt a sütőből, és szedjük le a tetejéről a felesleges zsírt. Az olajbogyót keverjük bele és melegítsük át. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg zöldpetrezselyemmel.

Ezt a receptet a Geopen Könyvkiadónak köszönhetjük. Eredetileg a Hétköznapi Ünnepek című könyvben jelent meg, ahol akad még néhány társa...
Itt egy tűzhelyen főtt változatát is bemutatják: Csepegtessük le a húst, szűrjük le a páclét, készítsünk fűszerbatyut. Alaposan törölgessük át a húst, és forgassuk meg sóval-borssal ízesített finomlisztben. Nagy serpenyőben melegítsünk fel közepes hőfokon 1-2 evőkanálnyi olívaolajat, és adagonként pirítsuk meg a húst minden oldalról (kb. 10 perc), majd tegyük nagy, szorosan záródó fazékba, adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, paradicsomot, gombát, az átszűrt páclét, a fűszerbatyut és annyi vizet, amennyi teljesen ellepi. Nagy lángon forraljuk fel, majd fedjük le, és takarékon főzzük puhára (2,5-3 óra). Adjuk hozzá az olajbogyót, és melegítsük át.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!