Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Burgonyás pogácsa

Hozzávalók:
37,5 dkg főtt, áttört, kihűlt burgonya
66 dkg liszt (BL-55)
38 dkg hideg vaj
6 dkg tojássárgája (kb. 4 db)
2,2 dkg só
4 dkg élesztő
2 dkg kristálycukor
a kenéshez:
1 db tojás

Tedd fel főni az enyhén sós vizet, és amikor elkezd lobogni, tedd bele a burgonyákat. Addig főzd, amíg késsel könnyen át tudod szúrni a burgonyákat, azaz teljesen főzd át őket. A megfőtt burgonyákat hámozd meg, alaposan passzírozd át, majd hagyd teljesen kihűlni.
Az összes többi alapanyagot mérd egy nagy tálba úgy, hogy a só és a cukor ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Ezt úgy érheted el, hogy mikor összeméred az alapanyagokat, a tál egyik felébe morzsolod az élesztőt, és a másik felébe méred ki a sót és a cukrot.
Ezután tedd rá az áttört, kihűlt burgonyát is. A tésztát jó alaposan dolgozd ki, ne csak addig gyúrd, míg összeáll! A kész tésztát fóliázd le, és fél napra tedd a hűtőbe – ez idő alatt összeérik.
A kihűlt tésztát nyújtsd ki szögletesre, a tetejét késsel sűrűn karcold fel. Nagyon vékonyan, csak leheletvékonyan kend meg a felkarcolt felületet tojással, majd képzeletben oszd három részre a tésztát, és a középső részre először hajtsd rá az egyik egyharmadot, majd arra a másik egyharmadot.
Végül kb. 2 cm vastagra nyújtsd ki a tésztát, késsel 1-2 mm mélyen vagdosd be, majd pogácsaszaggatóval tetszés szerinti méretre szúrd ki a pogácsákat. Kiszúrás után meleg (40 °C-os), párás helyen kb. 20 percen át keleszd, végül tojással kend meg őket.
Előmelegített, 180 °C-os sütőben, légkeverés nélkül 15-20 perc alatt süsd aranybarnára a pogácsákat. Sütheted légkeveréssel is, de ebben az esetben nagyon figyelj oda, mert pillanatok alatt megéghetnek a pogácsák.
(Elkészítési idő: kb. 220 perc.)

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg Varga Gábor könyvében, a Gourmandiában jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!