Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Nehéz sós teasütemény

Hozzávalók:
a tésztához:
20 dkg vaj
1 dl tejszín
37,5 dkg liszt (BL-55)
2 db tojássárga
8 g só
a díszítéshez:
tojás a kenéshez
sajt, szemes mák, kömény-, szezám-, lenmag, vagy durvára őrölt dió, mandula a szóráshoz

Az összes összetevőt mérd egy tálba, és gyúrd egyneműre a tésztát. Akár kiteheted az asztalra is, úgy még könnyebb eldolgozni. Minél kevesebb ideig gyúrd a tésztát, mert könnyen „leég”. Szakzsargonban akkor mondjuk a tésztára, hogy leég, amikor túl van gyúrva, kiolvad belőle a zsiradék, és elkezd törni, nem áll össze.
Az így kapott tésztát vékony liszten nyújtsd ki kb. 15 mm vastagra, majd tedd egy tálcára, és tedd 1 órára a fagyasztóba. Ha a tészta kifagyott, várd meg, míg annyira felenged, hogy törés, deformálás nélkül fel tudd vágni.
Ha kissé felengedett, még fagyosan vágd fel egy sima pengéjű konyhakéssel, vagy kis, kör alakú kiszúróval is szúrhatsz belőle apró köröket, holdacskákat. A felszeletelt aprósüteményeket kend meg vékonyan tojással, majd szórd meg a díszítőanyagokkal.
A sajtot, diót legcélszerűbb konyhai aprítógéppel dara finomságúra aprítani, és úgy szórni a süteményre. Még fagyosan tedd be az előmelegített sütőbe pihentetés, felengedés nélkül 200 °C-ra. Süsd aranybarnára 20-25 perc alatt légkeverés nélkül, majd 1 órát hagyd állni fogyasztás előtt.
(Elkészítési idő: kb. 140 perc.)

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg Varga Gábor könyvében, a Gourmandiában jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!