Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Flódni (1.)

Hozzávalók:
a tésztához:
12,5 dkg liszt
6,5 dkg vaj
5 g porcukor
1 g só
0,5 dl fehérbor
1 db tojássárgája
3 g élesztő
a máktöltelékhez:
9,5 dkg darált mák
6 dkg kristálycukor
1 dkg méz
0,6 dl víz
1 db citrom reszelt héja
csipetnyi őrölt szegfűszeg
a diótöltelékhez:
9 dkg darált dió
6 dkg kristálycukor
1 dkg méz
5 g mazsola
0,6 dl víz
fél citrom reszelt héja
fél narancs reszelt héja
0,1 dl 80%-os rum
az almatöltelékhez:
19 dkg hámozott, reszelt alma
2,5 dkg darált dió
kevés őrölt fahéj
0,1 dl vaníliaeszencia
fél citrom leve
a szilvatöltelékhez:
26 dkg nagyon sűrű szilvalekvár
0,15 dl szilvabor

Először a tésztát kell elkészítened. Az összes összetevőt mérd egy tálba– ügyelve arra, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval –, majd gyúrd egyneműre. Ha ez megvan, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe, míg a töltelékek készülnek.
A máktöltelékkel folytasd a sort. A cukrot, a mézet, a vizet, a mazsolát és citromhéjat tedd egy lábasba, és forrald fel. Míg ez melegszik, mérd össze egy tálba a mákot és a szegfűszeget. Ha a folyadék felforrt, forrázd le vele a mákot, és keverd simára egy fakanállal.
A diótölteléket a máktöltelék mintájára készítsd el, majd a végén keverd hozzá a rumot.
Az almatöltelék következik. A hámozott, reszelt almát tedd egy tálba, mérd rá az összes többi összetevőt, és óvatosan keverd el, hogy ne törd össze az almát.
A szilvatöltelékhez a fogós szilvalekvárt keverd át a szilvaborral.
Miután az összes tölteléket elkészítetted, vedd elő a tésztát, és oszd öt egyenlő részre. Mind az öt részt nyújtsd forma nagyságúra (például egy 23 cm hosszú, gyümölcskenyérformát használva). A kinyújtott lapokat villával szurkáld meg, és hármat süss ki belőlük. A lapok pár perc alatt aranybarnára sülnek 170 °C-on.
Ezután az egyik nyersen hagyott lapot a forma aljába fektesd bele, azon egyenletesen oszlasd el a máktölteléket. Erre helyezd az egyik kisült lapot, nyomkodd le, majd ezen a diótölteléket oszlasd el. Ismét helyezz rá egyet a kisült lapok közül, nyomkodd le, és rétegezd rá a szilvalekvárt. Ismét egy kisült lap, végül az almatöltelék következzen. Erre tedd rá a másik nyersen hagyott lapot, szurkáld meg villával, és tedd sütőbe.
A 170 °C-os sütőben kb. 50 percig süsd légkeverés nélkül.
Ha kisült, hagyd teljesen kihűlni, majd vágd körbe egy éles késsel, vedd ki a formából, és szeleteld.
(Elkészítési idő: kb. 130 perc + 2 óra hűtés.)

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg Varga Gábor könyvében, a Gourmandiában jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!