Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Gesztenyepüré

Hozzávalók:
a gesztenyés püréalaphoz:
50 dkg nyers, héjas gesztenye (37,5 dkg pucolt, sült gesztenye)
3 dl tej
2,25 dl víz
1 db vaníliarúd
a cukorsziruphoz:
4 dkg kristálycukor
0,75 dl víz
egy csipetnyi só
a kész püréhez:
6 dkg olvasztott vaj
10 dkg mascarpone sajt

A gesztenyék héját egy éles késsel X alakban vágd be úgy, hogy ne vágj bele a gesztenyék húsába.
Tedd tepsibe a gesztenyéket, köréjük egy nagyobb tepsibe önts vizet, és légkeverés nélkül 40-50 percig süsd őket előmelegített, 120 °C-os sütőben. A kisült gesztenyékről még meleg állapotukban távolítsd el mindkét réteg héjat. Ha van lehetőséged segítséget kérni, hát ennél a hámozós résznél érdemes megtenni…
A meghámozott gesztenyéket tedd egy lábasba, öntsd rájuk a tejet és a vizet, majd fedő alatt főzd puhára a gesztenyéket a vaníliarúd kikapart magjaival, és a magházzal együtt. A főzési idő nagyban függ a gesztenye minőségétől, de kb. 50 perc, közepes hőfokon.
Ha megfőtt a gesztenye, főzz szirupot a cukorból, a sóból és a vízből.
Szűrd le a folyadékot a gesztenyéről – arra nem lesz szükséged –, majd a főtt gesztenyét tedd turmixgépbe, és add hozzá a mascarponét, az olvasztott vajat és a cukorszirupot. Turmixgépben alaposan pürésítsd ki a gesztenyét. Végül szedd egy tálba, és fóliával lefedve tedd hűtőbe egy éjszakára.
(Elkészítési idő: kb. 180 perc + hűtés.)

Ezt a receptet az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg Varga Gábor könyvében, a Gourmandiában jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!