Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Leveles töpörtyűs pogácsa (2.)

Hozzávalók:
60 dkg liszt
12 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
2 dl tejföl
3-4 evőkanálnyi bor
2 teáskanálnyi só
3,5 dkg élesztő
1 dl tej
1 teáskanálnyi cukor
40 dkg darált tepertő
bors
a tetejére:
tojás

Az élesztőt a cukros tejben megfuttatjuk. Majd összegyúrjuk a vajjal, tojással, tejföllel, borral, sóval. Megdagasztjuk, megkelesztjük. A tepertőt megdaráljuk, megborsozzuk (s ha sótlan, azt is korrigáljuk).
A megkelt tésztát kinyújtjuk, az egyik felére rákenjük a töpörtyű 1/3-át, erre ráhajtjuk a másik felét, majd 20 percet pihentetjük. Azután megint nyújtunk, kenünk, hajtunk, pihentetünk. Miután ezt harmadszor is megtettük (elfogyott a töpörtyűnk), a tészta tetejét késsel berácsozzuk. Végül szaggatóval, vagy lisztes szájú pohárral kiszúrjuk belőle a pogácsákat, s azok tetejét megkenjük tojással. Forró sütőbe tesszük, s akkor engedjük ki, ha a teteje is megpirult.

Ezt a receptet Vajna Erikának köszönhetjük, aki számos töpörtyűs pogácsát tesztelt, de messze ezt (a Limara Pékségében tanult verziót) találta a legjobbnak. Magam is próbáltam, s csak egyetérthetek vele [kj].

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!