Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Szilvalekváros batyu

Hozzávalók:
60 dkg liszt
12 dkg vaj vagy margarin 1 tojás
2 dl tejföl
3-4 evőkanálnyi bor
2 teáskanálnyi só
3,5 dkg élesztő
1 dl tej
1 teáskanálnyi cukor
a tetejére:
szilvalekvár (lehetőleg klasszikus cukormentes)
a tetejére:
tojás

Az élesztőt a cukros tejben megfuttatjuk. Majd összegyúrjuk a vajjal, tojással, tejföllel, borral, sóval. Megdagasztjuk, megkelesztjük.
A megkelt tésztát kinyújtjuk 0,5-1 cm vastagra, feldaraboljuk (körökre, rombuszokra, téglalapokra, ahogy tetszik, csak legyenek akkorák, hogy tölteni lehessen őket). Minden darab közepére teszünk egy adag lekvárt, s azt a tésztát ráhajtogatva, a széleket ujjal összenyomkodva bezárjuk. (Aki nagyon biztosra akar menni, a szélek tapadását egy kis tojásfehérje odakenésével is segítheti). A batyuk tetejét megkenjük egy kis tojással, majd mehetnek a forró sütőbe pirulni.

Ezt a süteményt Vajna Erikának köszönhetjük, aki e verziót Limara Pékségében tanulta. Ő azt is hozzáteszi: úgy akadályozható meg a lekvár esetleges kifolyása, ha előzetesen egy kis elhabart tojást keverünk bele.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!