Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Kacsapecsenye almával

Hozzávalók:
1 (bontott) pecsenyekacsa (2-2,5 kg)
alma (savanykás)
vöröshagyma
fokhagyma
rozmaring
majoranna
őrölt bors

Az almát kicsumázzuk (esetleg hámozzuk is) és feldaraboljuk cca. nyolcadokra. A kacsa hasüregét besózzuk, megszórjuk majorannával, rozmaringgal, majd megtöltjük az almával. A felső és az alsó testnyílásánál (például hústűkkel) lezárjuk a hasüreget.
A fokhagymát gerezdekre bontjuk és meghámozzuk, a megtisztított vöröshagymákat pedig vastag karikákra vágjuk. A kacsa vastagabb húsú részeibe lyukakat szúrunk, s azokba belenyomunk egy-egy fokhagymagerezdet.
Egy nagyon éles késsel bevagdaljuk az állat bőrét („kockásra vágjuk”) úgy, hogy csak a bőr alatti zsírréteget metszük át. (Ezt legalább a mellrésznél érdemes megcsinálni, onnan ugyanis különösen sok zsír tud kisülni, s az a rész tálaláskor is igencsak szem előtt van.) A madár külsejét sózzuk, borsozzuk, majd a hátára fektetve tepsibe helyezzük. (A sütőedény alján előzőleg elterítettük a felkarikázott vöröshagymát. ) A tepsibe a szükséges kupica víz mellett belekerülhet még néhány gerezd fokhagyma, s akár egy-két egész alma is.
Végül a tepsit betakarjuk alufóliával és forró sütőbe tesszük. Amikor már láthatóan izzad, visszavesszük a tüzet és 150-170 fokon sütjük, sűrűn locsolgatva a saját zsírjával. Ha a tűszúrások már puhának mutatják a húst, levesszük a fóliát, s a hőmérsékletet ismét növelve megpirítjuk a madár felszínét.

Ha a madár alatt összegyűlt szaftot átszűrjük, s hűtőbe tesszük, másnapra a felszínén összegyűlik a dermedt, tiszta kacsazsír.
Ha esetleg éppen van kéznél egy-két maréknyi apróbb gombánk (a termesztett csiperke is kiváló erre), akkor azt körülbelül félidőben érdemes beleszórni a kacsa tepsijébe, s addig hagyni, míg a zsírban meg nem sül. Ez lehet a madár kísérője is, de egy kis sóval, borssal önálló karrierre is alkalmas. [kj]

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!