Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Rántottszelet (nagy társaságnak)

Hozzávalók:
hús (sertéskaraj, -comb, vagy borjú)
liszt
tojás
zsemlemorzsa
zsiradék

A hússzeleteket (mindkét oldalukon verve) klopfold fél centi vastagra, közben az inakat, zsírereket vágd át, hogy süléskor ne rántsák össze a húst. Sózd be, majd forgasd lisztbe, aztán felvert tojásba, végül prézlibe. A panírozás után azonnal tedd 180 fokos bő zsiradékba, s addig süsd, amíg éppen kezd színesedni. Ekkor emeld ki, s csepegtesd le.
Tálalás előtt a szeleteket (egy tepsiben, rácson) élükre állítva tedd előmelegített 120 Celsius-fokos sütőbe, s kb. 15-20 perc alatt süsd készre.

Ezt az útmutatást Benkö Gábornak köszönhetjük. Ő a rántotthúshoz a legalkalmasabb zsiradéknak a derített vaj és a repceolaj egyenlő arányú keverékét tartja. Egyúttal arra is emlékeztet, hogy e célra a tágas, inkább lapos sütőedények a legjobbak. (A keskeny, inkább mély alkalmatosságokban, mint amilyenek például a fritőzök, fajlagosan sokkal több olaj használódik el, ég össze, amíg megsül a hús.)

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!