Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Tojásfőzés

LÁGY TOJÁS Annyi vizet melegíts, amennyi a tojásokat majd bőven ellepi. Ha már erősen forr, egy kanállal óvatosan ereszd a tojásokat az edény aljára. Az újraforrástól számított 4 perc elteltével emeld ki, s egy pillanatra mártsd hideg vízbe. (2 perc után még a fehérje is majdnem híg, 3 perc után a fehérje már kocsonyás, a sárgája még gyakorlatilag nyers, 5-6 perc múltán viszont már csak a sárgája lágy egy kissé.) A meleg tojás a szárazon is tovább keményedik, így siess a tálalással! (Ha nem a saját héjában adod asztalra, akkor a tálalóedényt előre melegítsd át.)


KEMÉNY TOJÁS Bő, hideg vízben tedd fel főni a tojásokat. 10 perccel az után, hogy a víz felforrt, húzd félre, s letakarva hagyd állni 5-10 percig. Majd hideg vízzel hűtsd le a tojásokat, így lesz a legkönnyebb leszedni a héját.


BUGGYANTOTT (BEVERT) TOJÁS Egy tágas lábasban melegíts ecetes vizet (1 liter vízhez 2-3 evőkanál ecet, vagy egy citrom leve kell). Amikor forrni kezd, egy nagyobb kanállal, vagy kistányérral egyenként ereszd bele a feltört tojásokat. Akkor jó, ha a sárgája egyben marad. 3 perc lassú forralás után emeld ki szűrőkanállal a tojásokat, s tartsd melegen a tálalásig. (Nevezik még bevert, vagy posírozott tojásnak is.)

Van aki úgy garantálja a tojások egyben maradását, hogy azokat egy pohárba helyezetett, s megolajozott konyhai fóliára üti, majd a folpackból batyut köt, s azt ereszti/lógatja a főzővízbe.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!