Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Párolás (dinsztelés)

HOGYAN PÁROLUNK? A párolás (dinsztelés) célja, hogy a zöldség vagy hús megpuhuljon, de az ízek benne maradjanak. Ezért az alapanyagokat az elején egy kis forró zsiradékban mindig megforgatjuk. (Ez a külső rostokat összerántja, az ízeket bezárja.) Majd lassú, egyenletes tűzön, fedő alatt párolunk, úgy, hogy egy kis folyadék (víz, húsleves, mártás stb.) mindig legyen az edény aljában. (Így a gőzben az egész étel puhul.) Nagyobb darab húsokat, vagy halat célszerű sütőben, fedő alatt párolni - ott kisebb a veszélye annak, hogy leég. A zöldségek egy része - pld. a friss gomba - önmagából is enged annyi levet, amennyi a pároláshoz szükséges.
A forró zsiradékban való forgatás elmaradhat, ha gőzben párolunk. Ehhez egy olyan pároló rácsot kell tennünk az edénybe, ami a folyadék fölött tartja az ételt. A lét ilyenkor is ugyanúgy ízesíthetjük, mint a szokványos eljárásnál.


SZÍNHŰSÉG Spenót és zöldborsó párolásánál (főzésénél) segít az élénk zöld színt megőrizni, ha egy csipet szódabikarbónát adsz a léhez.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!