Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Sütés, sütőben

A SÜTŐ HŐMÉRSÉKLETE Ha a receptek mérsékelt tüzet említenek, az kb. 180 Celsius fokos hőmérsékletet jelent, a forró sütő általában 200 fokot, míg az erős tűz 220-230 fokot. Az előmelegített sütő pedig azt jelenti, hogy az ételt akkor kell betenni, amikor a sütő hőmérséklete már elérte a kívánt hőfokot. Egyszerűbben: ilyenkor 10 perccel korábban be kell kapcsolni a sütőt. (A hőálló üvegedényeket úgy a legbiztonságosabb forró sütőbe tenni, ha a rácsot az előmelegítés idejére kiemeljük, s csak az edénnyel együtt tesszük vissza.)
Némely esetben egészségvédelmi megfontolások is befolyásolják a sütési hőmérsékletet. Például a tudomány mai állása szerint a túlhevített pác-sóból rákkeltő vegyületek keletkeznek. Ezért a nitrites pác-sóval kezelt alapanyagokat (pld. bacon szalonna, sonka, csemege karaj...) legfeljebb 175 Celsius-fokon javasolják sütni.


FELFÚJTAK SÜTÉSE A felfújtak sütésekor az első mintegy húsz percben tilos kinyitni a sütő ajtaját, mert különben könnyen összeeshetnek. Amikor elkészült, célszerű megszurkálni (villával, hústűvel) a tetejét, hogy a gőz szabadon távozhasson. Fém edényből úgy lehet könnyen kiborítani a felfújtat, ha a még forró tepsit (a pereméig) langyos vízbe mártjuk, mert ekkor a sült elválik a forma falától. Az üveg tálak ezt nem bírják, így azokat a felfújt kiborítása előtt néhány percig pihentetni kell. (A sütőedény szájára tányért, vagy tálcát szorítunk, s gyors mozdulattal fordítjuk meg a formát - így nem törik össze a fejfújt.


MIKOR SEGÍT A FÓLIA? Gyakran előfordul, hogy egy hagymaborítás, egy baromfi lába vagy akár egy kenyér héja gyorsabban sül a kelleténél, így mire az étel elkészülne, a külseje vagy egy része megégne. Ilyenkor segít az alufólia, amivel a kérdéses részt átmenetileg lazán beburkoljuk, így védjük a sugárzó hőtől. (Például egy csirke kiálló, vékony részeit - combvégét, szárnyvégét - érdemes már a sütés elején beburkolni, s a borítást levéve csak az utolsó néhány percben pirosra sütni.)


BAROMFI FÉNYESÍTÉSE Lajos Mari szerint a baromfi fényes és ropogós lesz, ha a sütés utolsó harmadában nemcsak a saját levével, hanem kevés méz és sör keverékével is meglocsoljuk.


TÖMBHÚSOK SZELETELÉSE A sült húsokat szeletelésük előtt célszerű pihentetni vagy tíz percig. Így egyrészt kevésbé hajlamosak a szétesésére a szeletek, másrészt addigra a hús nedvei megnyugszanak, eloszlanak, s a vágáskor nem csorognak ki a deszkára.


TÉSZTA TESZTELÉSE Vastagabb tészták belső állapotát legegyszerűbben úgy vizsgálhatjuk meg, ha beléjük szúrunk egy hústűt. Ha még nyers, akkor ráragad egy kis tészta, ha már megsült, tiszta marad a tű.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!