Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Gomba előkészítése

A GOMBA TISZTÍTÁSA A szára végéről lefaragjuk a földes részt, egyébként hámozni nem kell. Váltott, bő, hideg vízben többször átmossuk, a vizet addig cserélgetve, míg az edény aljára homok gyűlik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gombát hagyhatnánk feleslegesen ázni, néhány fajta ugyanis könnyen megszívja magát vízzel, és az nem jó. (A szárított gombát inkább - egy ötperces, hidegvizes áztatás után - szűrőben, folyóvíz alatt mossuk meg. Ha a zuhanyozás után - a puhítás végett - újra beáztatjuk a gombát, akkor ezt az ízgazdag levet már nem dobjuk ki, hanem felhasználjuk a főzésnél.)

Benkö Gábor megjegyzi, hogy ő csak a rókagombát szokta mosni, a többinél neki az egyszerű ecsetes tisztogatás is beválik. Illetve valamennyi gombánál alkalmazhatónak tartja a lisztfürdőt, amikor a gombát egy tálban liszttel alaposan összerázzuk, majd egy fémszitán adagonként átszitáljuk - tapasztalata szerint így a liszt magára szedi a szennyeződéseket.


SZÍNMENTÉS A gomba húsa könnyen elszíneződik, ezért ha daraboljuk - s nem használjuk fel azonnal - hintsük meg egy kis citromlével. Ha ez nincs kéznél, vagy a citrom zavarná az étel ízét, akkor a felvágott gombát inkább tartsuk víz alatt. (A felhasználás előtt gondosan le kell szárogatni!)


PIRÍTÁS ELŐTT Az apróra vágott gombát néhány percig pihentetjük, s az ezalatt engedett levét a pirítás előtt jól kinyomkodjuk.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!