Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Pizzatészta készítése

EGYSZERŰ PIZZATÉSZTA Egy 28-30 cm átmérőjű, közepes vastagságú pizzához 20 dkg (átszitált) lisztet, 1 dkg élesztőt, 1 dl langyos vizet és kevés sót veszünk. Az elmorzsolt élesztőt elkeverjük 2 evőkanálnyi langyos vízzel , valamint 1 bő evőkanálnyi liszttel, majd langyos helyen kelesztjük egy fél óra hosszan. A lisztet, a megkelt élesztőt, a sót, valamint a maradék vizet összedolgozzuk, s (letakarva) langyos helyen kelesztjük, míg a tészta a kétszeresére nem nő. Ekkor a cipót ellapítjuk, kerekre formázzuk, végül a recept szerint ízesítjük. (A pizzákat lisztezett sütőlapon, előmelegített, forró sütőben 220-230 Celsius fokon sütjük.)


PIZZATÉSZTA FŰSZERESEN 50 dkg (átszitált) liszthez 2 dl langyos vizet, 3 dkg élesztőt, 2-3  teáskanálnyi olívaolajat, valamint ízlés szerinti mennyiségű morzsolt bazsalikomot, őrölt köményt és sót veszünk. Az élesztőt elmorzsoljuk a vízben, majd a hozzávalókat sima tésztává gyúrjuk. A cipót letakarva szobahőmérsékleten egy órát pihentetjük. (Gyorsabban eredményre jutunk, ha - ugyancsak letakarva - 20 percre 70 Celsius fokos sütőbe tesszük, úgy kelesztjük.) Végül lisztezett deszkán kinyújtjuk - a hagyományos pizzákhoz rendszerint 1-1,5 cm vastagra, míg a pizzaréteshez csak 0,5 cm-esre.

Ezt a leírást Benkö Gábornak köszönhetjük.


PIZZATÉSZTA TEJJEL, OLAJJAL 40 dkg (átszitált) liszthez 2 dkg élesztőt, 1 dl langyos, cukrozott tejet, 1-2 dl langyos vizet, 2-3 evőkanálnyi olajat, egy mokkáskanálnyi sót, s kevés vajat veszünk. Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, s meleg helyen állni hagyjuk, amíg meg nem indul (10-15 percen belül habosodni kezd). Ekkor beledolgozzuk a lisztet, annyi vízzel, amennyi ahhoz szükséges, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Meleg helyen (letakarva) 20 percig állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a sót és az olajat, s az átgyúrás után újabb 20-30 percig pihentetjük. Végül a tésztát belesimítjuk egy kivajazott tepsibe, rátesszük a feltétet, s előmelegített, forró sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.

Ezt a variánst Nemesi Juditnak köszönhetjük.


KRUMPLIS PIZZATÉSZTA Ha a burgonyás lángos tésztájába tej helyett ugyanannyi vizet teszünk, akkor az pizzatésztaként is megállja a helyét.

Ezt a felismerést Benkö Gábornak köszönhetjük.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!