Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Spárga előkészítése, feldolgozása

SPÁRGA-TISZTÍTÁS A spárgasípokat lemossuk. A rügyekkel ellentétes végéről az esetleges fás részeket levágjuk, s a szárakról a héjat lehúzzuk (alulról felfelé), de a (pikkelyes) rügyeket békén hagyjuk, nem hámozzuk. (Az így keletkezett hulladékot bele lehet főzni levesbe, párolólébe, egyébbe, de a végén ki kell dobni.) Ha krémet készítünk, s ezért a spárgát turmixoljuk, akkor elég az alapos mosás, nem kell meghámozni.

Benkö Gábor - aki egyébként a másik végétől tisztítja a spárgát - megosztotta velünk egy fogását, eszerint a hámozás után meghajlítja a sípokat, s ahol azok eltörnek, onnantól a rügy felé már bizonyosan nem fásak.


PÁROLÁS-FŐZÉS A spárga párolóvizét nem csak sóval, hanem cukorral is ízesítjük, sőt néhol egy kis vajat is tesznek bele. Mivel ebből a léből (egy kis vajas rántással és tejszínnel) igen jó leves készíthető - tehát a kifőtt ízei sem vesznek kárba -, nyugodtan párolhatjuk (főzhetjük) a szokásosnál bővebb folyadékban, annyiban, amennyi elfedi.

 

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!