Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Pácolás

PÁCOLÁS SÜTÉSHEZ A pácolás célja ilyenkor az, hogy puhítsuk, szaftosítsuk és ízesítsük a  sütésre váró húsokat. Ennek során fűszeres olajban, tejben, vagy vízzel főzött páclében "áztatjuk" a húst. E közben mindig hidegen tartjuk, de változó ideig: míg egy csirkének (mondjuk a fokhagymás tejben) elég egy-két nap is, addig egy nagyobb darab vadnak (a maga főzött páclevében) akár egy hétre is szüksége lehet. A szeleteket gyakran "szárazon", míg a tömbös húsokat rendszerint "nedvesen" pácoljuk. Az előbbi esetben a szeletet mindkét oldalán bekenjük olajjal, s beszórjuk (szinte mindig őrölt) fűszerekkel, majd becsomagoljuk alufóliába, vagy zsírpapírba, s úgy tesszük hidegre. A nedves pácnál annyi fűszeres levet főzünk - vagy tej esetében keverünk -, amennyi a húst biztonsággal ellepi. (Csak kihűlt páclevet öntünk a húsra!) A pácolás ideje alatt a húsdarabokat időnként átforgatjuk, hogy a lé mindenütt egyenletesen érje.
Sütés előtt a húst (különösen, ha hirtelen sütésre szánjuk, s vizes vagy tejes pácot használtunk), lecsorgatjuk, szárazra töröljük, s az esetleges fűszermaradványokat is letakarítjuk róla. (A rajta maradt nedvesség a sülést akadályozza, a pácmaradványok pedig megéghetnek, s így az ízét ronthatják el.)
E pácok összeállításakor számtalan fűszer szóba jöhet, de sót rendszerint nem használunk - bőven elegendő a sütés előtti sózás.


TARTÓSÍTÓ PÁCOLÁS Ha sonkát, vagy másféle húst, esetleg szalonnát nem sütésre, hanem tartósításra (füstölésre) készítünk elő, akkor már használunk a pácban sót (rendszerint nem is keveset), s általában a folyamat is sokkal tovább - olykor hetekig - tart. A nedves pácolás mellett (melyet ugyanúgy alkalmazunk, mint a sütésre való előkészítésnél), tartósításra használatos olyan "szuperszáraz" pácolás is, amelynél a húst nem lében, hanem fűszeres, salétromos sókeverékben tartjuk (forgatjuk) heteken át.


TAKARÉKOS MEGOLDÁS Kevesebb levet és helyet igényel a pácolnivaló, ha egy erős (lehetőleg patentos) nylonzacskóba tesszük, kinyomjuk belőle a levegőt, lezárjuk, s így helyezzük a hűtőbe. Ilyenkor a forgatás helyet is legtöbbször elég kicsit "átmasszírozni" a csomagot.


PÉLDAPÁC 1. (roston sült baromfihoz) Annyi tejbe, amennyi a húst ellepi, beletörünk néhány gerezd fokhagymát, s a csirkét/pulykát egy-két napig hűtőben pácoljuk. A végén szárazra töröljük, s a sütés előtt sózzuk.

PÉLDAPÁC 2. (roston sült marhához) A szeleteket megkenjük olajjal, megszórjuk őrölt borssal,  s vékonyra vágott hagymakarikákkal borítjuk be. Becsomagolva 2-4 napig pácoljuk hideg helyen. Sütés előtt a pác maradványait lekaparjuk, s a húst besózzuk.

PÉLDAPÁC 3. (vadasnak szánt vadhoz) 3 liter vízhez 3 dl (10 %-os) ecetet, 2 sárgarépát, 2 fehérrépát, 10 dkg  vöröshagymát, 3 db babérlevelet, 2 dkg feketeborsot, 1 dkg koriandert és 5 dkg sót adunk, s a levet egy órán át csendesen forraljuk. Majd leszűrjük, s ha kihűlt, a húsra öntjük (fontos, hogy a lé a húst elfedje). A lefedett edényt 2-3 napra hideg helyre tesszük.

PÉLDAPÁC 4. (füstölt sertéssonkához) 50 dkg sóhoz veszünk 1 evőkanálnyi feketeborsot, 1 evőkanálnyi szegfűborsot, 1 evőkanálnyi koriandert, 1 evőkanálnyi majorannát, 2 evőkanálnyi fenyőmagot, 1 dkg salétromsót, 5 db babérlevelet és 1 fej vöröshagymát. Ezekből páclevet főzünk annyi vízzel, amennyi - a rendelkezésünkre álló edényben - képes ellepni egy sertés egész (hátsó) sonkáját. Ha a lé kihűlt, belehelyezzük a sonkát. Egy hónapra hideg helyre tesszük, de naponta egyszer megfordítjuk benne a combot. A végén lecsorgatjuk, hideg vízben alaposan lemossuk, majd szellős helyen megszikkasztjuk (ezután mehet a füstre, ahol még úgy tíz napot kell eltöltenie).

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!