Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Zsemlés töltés

EGYSZERŰ ZSEMLÉS TÖLTELÉK KÉSZÍTÉSE 1 zsemléhez veszünk 1 tojást, 1 dkg zsírt, egy fél csokor petrezselyemzöldet és kevés őrölt feketeborsot, meg sót. A zsemlét vízbe (esetleg tejbe) áztatva hagyjuk megduzzadni. Közben a petrezselymet finomra vágjuk, s a zsíron kicsit megpároljuk, majd hagyjuk kihűlni. A zsemléből kinyomkodjuk a vizet, majd átpasszírozzuk egy szitán. Végül a zsemlepépet összekeverjük a zsíros petrezselyemmel és az elhabart tojással, sózzuk, borsozzuk, s egyenletesre kidolgozzuk a masszát.


ZSEMLÉS-MÁJAS TÖLTELÉK KÉSZÍTÉSE 2 zsemléhez veszünk 3 tojást, 10 dkg májat, egy fél csokor petrezselyemzöldet, valamint kevés zsírt, vöröshagymát, majorannát, bazsalikomot, őrölt feketeborsot és sót. A zsemlét vízbe (esetleg tejbe) áztatva hagyjuk megduzzadni. Közben a petrezselymet finomra vágjuk, s kevés zsíron kicsit megpároljuk, majd hagyjuk kihűlni. A májat ugyancsak apróra vágjuk, kevés hagymás zsíron megpirítjuk, majd egy kis majorannát és bazsalikomot hozzámorzsolva hagyjuk kihűlni. A zsemléből kinyomkodjuk a vizet, majd átpasszírozzuk egy szitán. Végül a zsemlepépet összekeverjük a párolt petrezselyemmel, a pirított májjal és az elhabart tojással, majd sózzuk, borsozzuk, s simára kidolgozzuk a masszát.


ZSEMLÉS-GESZTENYÉS TÖLTELÉK KÉSZÍTÉSE 1 kg gesztenyéhez veszünk 60 dkg sertés apróhúst, 3 zsemlét, 3 tojást, 10 dkg vajat, 8 dl tejet, valamint sót, borsot, szerecsendiót. (Ezzel a mennyiséggel egy kb. 5 kilós pulykát lehet megtölteni.)
A gesztenyék héját a csúcsuknál kereszt alakban bevágjuk, s leheletnyi vizet aláöntve mérsékelt tűzű sütőben megsütjük. (Ettől a bevágásnál a héja kicsit kinyílik, a bele pedig megszínesedik.) A sütőből kivéve meghámozzuk, tejben puhára fűzzük, leszűrjük, hagyjuk kihűlni, majd ledaráljuk.
A disznóhúst ugyancsak finomra daráljuk. A zsemléket tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. A vajat a tojásokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a húst, a gesztenyét, a zsemléket, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, és végül jól összedolgozzuk a tölteléket.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!