Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Kukták használata

MIRE JÓ A KUKTA? A kuktafazék egyik nagy előnye, hogy benne (a nagyobb nyomás miatt) könnyebben és gyorsabban készülnek el az ételek. Ezen felül arra is alkalmas, hogy nagyon kevés folyadékkal, lényegében gőzben főzzünk, s így az alapanyagokból nem oldódnak ki az ízek. A legtöbb hús- és zöldségféle elkészíthető kuktában is, de óvakodni kell az olyanoktól - például a sárgaborsót szokták ilyenként említeni -, amelyek sűrű gőzükkel eltömíthetik az edény szelepét. Néhány szakács óv a füstölthúsok kuktás főzésétől is, mondván, azok így túl könnyen kiszáradhatnak.
A kuktához elvben tartozik egy rács (vagy valamilyen szűrőbetét), ami a bő lében, illetve a gőzben főzésnél egyaránt hasznos. Előbbinél az a szerepe, hogy a darabos étel ne érjen az edény aljához, vagyis ne éghessen le, míg az utóbbinál ez emeli ki a főznivalót az aláöntött (egy-két ujjnyi) folyadékból. Ha a kuktát megpakoltuk, lezártuk, célszerű gyorsan felfűteni, s amikor már forr (ekkor kezd sípolni), lehet egészen kicsire venni a tüzet, mert, ha piheg/szipog a főzési idő alatt, az éppen elég, a folyamatos gőzfúvás felesleges túlfűtést jelez. A végén, ha muszáj gyorsan kinyitnunk, a szelepnél kiengedhetjük a gőzt, de (elkerülendő az esetleges égési sebeket) biztonságosabb csak lehúzni a tűzhelyről, s hagyni, hogy a visszahűlés során csökkenjen a nyomás, s "magától" nyíljon az edény.


GYORSULÓ IDŐK A kuktában ugyan gyorsabban puhul az étel, de jóval körülményesebb is ellenőrizni, hogy mikor jó, nem főtt-e még szét? Ezért segíthet a jellemző főzési idők táblázata, amelyben a percek a folyadék felforrásától, azaz a sípolástól számítandók. F. Nagy Angéla szerint a különféle alapanyagok megpuhulásához körülbelül a következő időkre van szükség:

Bárányhús

15-20 perc

Borjúhús

15-20 perc

Burgonya egészben

12 perc

Burgonya félbevágva

7-8 perc

Burgonya felszeletelve

4-5 perc

Cékla egészben

30 perc

Cékla szeletelve

10 perc

Csirke

10-15 perc

Hal

7-8 perc

Kacsa

15-20 perc

Karalábé szeletelve

4-5 perc

Kelkáposzta szeletelve

2 perc

Karfiol

6 perc

Lencse

15 perc

Liba

40-50 perc

Marhahús egészben

40-50 perc

Marhahús szeletben

25-30 perc

Nyúl

40-45 perc

Paradicsom

1 perc

Padlizsán hámozva

2-3 perc

Paraj

2-3 perc

Patisszon

5 perc

Sárgarépa

2-3 perc

Szárazbab

35-40 perc

Sertéshús egészben

25-30 perc

Sertéshús szeletelve

10-15perc

Tök szeletelve

3 perc

Zöldbab

5 perc

Zöldborsó

2-3 perc

Zukkini szeletelve

3 perc

F. Nagy Angéla megjegyzi még, hogy a fentieket általában 1-1,5 dl víz aláöntésével főzi, kivéve a lencsét és a szárazbabot, melyekhez annyi lét ad, amennyi már elfedi.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!