Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Fűszerecetek készítése

HÁZI ECETÍZESÍTÉS Fűszerecetet ugyan készíthetünk közönséges (8-12%-os) étkezési ecetből is, de ha már bajlódunk vele, miért ne használnánk alapanyagnak valamilyen lágyabb ízű gyümölcs- vagy borecetet? Maga az ízesítő anyag sokféle lehet, például tárkony, citrom, málna..., de bátran kombinálhatunk is különféle adalékokat. Íme három példa:
... egy közkedvelt:
Egyszerű tárkonyecetet készíthetünk úgy, hogy a frissen szedett zöldet kicsit összezúzzuk, egy tiszta üvegbe tesszük, felöntjük a felmelegített (de nem kifejezetten forró) ecettel, lezárjuk, s meleg helyre (például egy napos ablakba) tesszük. A következőkben naponta felrázzuk, s a második héten már kóstolgatjuk is. (Ha még a második hét végén sem eléggé ízes, akkor az ecetet leszűrjük, s új tárkonyt törve bele folytatjuk a pácolást.) Ha az ecet már jó, leszűrhetjük (de e nélkül sem illik megromlania), s hűvös helyre tesszük a felhasználásig.
... meg egy izgalmas:
1,5 dl ecethez hozzákeverünk 1 dl málnaszirupot, s 5-6 napig állni hagyjuk. Naponta átkeverjük, s a végén leszűrjük. (A málnaecet egy idő után ugyan elveszíti a színét, de ettől még nem lesz semmi baja, az íze megmarad.)
... és egy összetettebb:
5 dkg tárkonyürömhöz hozzáadunk 2 g levendulavirágot, 4 g fahéjat, 1 g feketeborsot, 6 g szegfűszeget, valamint 5-5 g bazsalikomot, narancshéjat és citromhéjat (ez utóbbiak belső ízetlen fehér rétegét kivájjuk, s nem is számoljuk), s erre ráöntünk 1 liter ecetet. Napos helyen 8 napig áztatjuk, kevergetjük, majd leszűrve jól zárható üvegekbe töltjük.


HOGY TEREM AZ ECET? Maga az étkezési ecet is könnyen elkészíthető házilag, például borból, mézből vagy különféle gyümölcsökből. A régi könyvek számtalan eljárást ismertetnek, itt csak ízelítőként idézünk fel három klasszikust, Magyar Elek ajánlása alapján.
Az ecetágy egy olyan újrahasználható keverék, amelyen - mint termőföldön - bort vetve, rendszeresen arathatunk ecetet. Például veszünk egy zsemlét, feldaraboljuk, a szeleteket megkenjük mézzel, megborsozzuk,  majd egy 4-5 literes befőttes üveg aljába tesszük. Hozzáadunk egy marék főtt lencsét, s ugyanannyi mazsolát. Ráöntünk egy liter bort, s az üveget meleg (legalább 20-25 Celsius-fokos) helyre állítjuk. Két hét múlva lemerjük róla a borecetet és az ecetágyat ismét felöntjük borral... így kéthetente "szüretelhetünk".
Mézecet készítésekor először egy zsemlét - melyet előzetesen megáztattunk borecetben - teszünk az  üvegbe. 1 kg mézet elkeverünk 4 liter vízzel, s ezt ráöntjük. Az üveget laza szövésű textillel (tüllel) kötjük le, s melegre tesszük. 4-5 hét alatt megerjed, s láthatóan le is tisztul. Végül az ecetet szűrőpapíron is áteresztjük, hogy teljesen tisztán tölthessük zárható üvegekbe.
Vegyes gyümölcsecetet kapunk, ha különféle gyümölcsöket vagy hulladékaikat (héjat, csutkát) ledarálunk, s elkeverünk annyi 10%-os forró cukoroldattal, hogy híg pépet kapjunk. Ezt egy befőttes üvegbe töltjük, tüllel lekötjük, s meleg helyre állítjuk. 10-12 nap múlva leszűrjük.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!