Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Fűszervajak készítése

ÁLTALÁBAN A vajat összekeverjük zúzott fokhagymával, sóval és apróra vágott zöldfűszerekkel (például: petrezselyem, snidling, tárkony, koriander, esetleg rozmaring vagy kakukkfű). A fűszerek válogatásánál arra kell figyelni, hogy az aromásabbakat lehetőleg ne keverjük egymással, mert az eredmény egy mismás lesz. A krémet alufóliába tekerjük, s hurkát formázunk belőle. (A felhasználáskor így majd könnyen és szépen lehet szeletelni.) Végül jól lehűtjük. Fűszervajból sokat érdemes egyszerre készíteni, mert mélyhűtőben 4-5 hónapig is eláll.


RÁKVAJ A rákhús kibontásakor visszamaradt páncélból készítjük a rákvajat. A csontos részeket (mozsárban) egészen apróra törjük, majd vajon lassan, kevergetve pirítjuk. (Ha a páncél eleve nem lenne piros, ezalatt majd megpirosodik.) A tűzről lehúzva meghintjük őrölt pirospaprikával, azt elkeverjük benne, majd vízzel felöntve újra felforraljuk. Ez után a piros vajas vizet leszűrjük és egy porcelán (vagy üveg) edényben hűtőbe tesszük. Ha a tetején már megdermedt a zsiradék, azt leszedjük (alóla a vizet eldobjuk). Az így összegyűjtött piros vajat újra felmelegítjük, s lassan (!) addig főzzük, amíg az összes maradék víz elpárolog belőle. (A tiszta rákzsír felhasználásig – lefedve – mehet vissza a hűtőbe.)


CAFE DE PARIS VAJ 12,5 dkg vajhoz veszünk 1/2 doboz darált szardellafilét (kb. 6-7 dkg-ot), 1 teáskanálnyi rozmaringot, kakukkfüvet, tárkonyt (továbbá ízlés szerint: majorannát, kaprot, zsályát, oreganót, fűszerpaprikát), 1 evőkanálnyi dijoni mustárt, 1 evőkanálnyi darált kapribogyót, 1 teáskanálnyi sót, egy kis frissen őrölt feketeborsot és 1 csipetnyi cayennei borsot. A hozzávalókat szobahőmérsékleten összekeverjük, fóliába tekerjük és lehűtjük.

Benkö Gábor a fűszervajakat különösen hirtelen sült és grillezett húsokhoz, fóliában sült halhoz, illetve Papa asada-hoz ajánlja.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!