Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

SZÁRNYAS-ALAPLÉ KÉSZÍTÉSE 1,5 kg csirkecsonthoz veszünk, 2 fej vöröshagymát, 2 sárgarépát, néhány szál zellerzöldet, 2 babérlevelet, 10 szem fekete borsot  (és kevés sót). Ha van, dúsíthatjuk még egy nagy adag szárnyasaprólékkal, s adhatunk hozzá még további zöldfűszereket is.
A leöblített csontokat felaprítjuk, s a többi (megtisztított, feldarabolt) hozzávalóval együtt egy mély lábasba tesszük. Felöntjük 2,5-3 liter hideg vízzel, és a tűzre téve nagyon lassan ("gyöngyözve") főzzük 2,5-3,5 órán át. Közben rendszeresen leszedjük a tetején esetleg képződő habot. A végén félrehúzzuk néhány percre, hogy leülepedjen, majd a tetejéről - ha összegyűlt  -  leszedjük a zsírt. A végén (nem öntve, hanem kanalazva) egy sűrű szitán, vagy egy tiszta konyharuhán átszűrjük a levet.
Ha úgynevezett "barna szárnyas-alaplére" van szükségünk, akkor a csontokat még az aprítás előtt megkenjük olajjal, tepsibe tesszük, s a sütőben egy fél órát pirítjuk, s ezután használjuk fel.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!