Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

CSONT-ALAPLÉ KÉSZÍTÉSE 1,5 kg marhacsonthoz veszünk 30 dkg sárgarépát, 10 dkg fehérrépát, 10 dkg karalábét, 10 dkg zellert, 10 dkg kelkáposztát, 1 nagy fej vöröshagymát, 1 zöldpaprikát, 1 paradicsomot, 10-12 szem fekete borsot  (és kevés sót). Készíthetjük borjú- és sertéscsontból is, s - ha van - dúsíthatjuk inakkal, húsnyesedékekkel, vagy gazdagíthatjuk például gombával is.)
A leöblített csontokat felaprítjuk, s a többi (megtisztított) hozzávalóval együtt egy mély lábasba tesszük. Felöntjük 2,5-3 liter hideg vízzel, és a tűzre téve nagyon lassan ("gyöngyözve") főzzük 2,5-3,5 órán át. Közben rendszeresen leszedjük a tetején esetleg képződő habot. A végén félrehúzzuk néhány percre, hogy leülepedjen, majd a tetejéről - ha összegyűlt  -  leszedjük a zsírt. A végén (nem öntve, hanem kanalazva) egy sűrű szitán, vagy egy tiszta konyharuhán átszűrjük a levet.

Benkö Gábor megjegyzi, hogy a répa, karalábé, zeller esetében az is elég, ha a zöldség héját - természetesen a jelzett mennyiségekben - főzzük bele a lébe: az íz abból is kifő, magát a zöldséget meg (itt) úgysem használjuk.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!