Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Citrom- és limehéjbefőttCITROMHÉJ-BEFŐTT KÉSZÍTÉSE Egy 1 literes befőtthöz 5 citromot (vagy 12 lime-ot), 12,5 dkg durva darabos sót, 1 evőkanálnyi szemes fekete borsot, 5 babérlevelet, 3 evőkanálnyi extraszűz olívaolajat, s szükség szerinti mennyiségű citrom- vagy lime-lét veszünk.
A légmentesen zárható befőttesüveget sterilizáljuk, majd 1 evőkanálnyi sót szórunk az aljába. A citromot (vagy lime-ot) negyedekre vágjuk, s a maradék sóval egy tálba tesszük. A citromokat héjukkal kifelé helyezzük az üvegbe, közben hozzátesszük a borsot és a babérlevelet is. Az üveg tartalmát szorosan lenyomkodjuk. Annyi citrom- vagy lime-lét öntünk rá, amennyi elfedi. Végül belecsurgatjuk az olívaolajat, és lezárjuk az üveget. Mielőtt felhasználjuk, 1 hónapig hűvös, sötét helyen tároljuk.
Az eltett citrom (lime) felhasználásakor kikaparjuk a gyümölcs húsát és a héja belső fehér részét. Magát a héjat leöblítjük, és feldaraboljuk. Felhasználhatjuk bárány-, csirke- vagy sertéshúsból készült ételek, valamint halak töltelékéhez, vagy hagymával olívaolajon megsütve, kuszkuszhoz keverhetjük.

Ezt a leírást az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg az Ízvarázs című albumukban jelent meg.

 

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!