Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Omlóstészta-kosárkák készítése

KOSÁRKÁK SÜTÉSE A sós omlós tészta különösen alkalmas arra, hogy olyan kosárkákat süssünk belőle, amelyeket például sajtkrémmel, vagy sajtsalátával megtöltve kínálhatunk.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, s ráterítjük, kicsit bele is nyomkodjuk a talpukra állított és kizsírozott sütőformákba. (Ha végiggörgetjük a tetején a nyújtófát, a tészta átszakad a formák pereménél.) Ezután a tésztát gondosan odanyomkodjuk a formák falához, s villával is megszurkáljuk, hogy sütés közben se alakulhasson ki alatta légbuborék. A peremnél esetleg kitüremkedő tésztát levágjuk egy késsel.
Az üregeket megtöltjük száraz lencsével – ez segít majd megtartani a tészta formáját – , s 180 °C-on 10 perc alatt világosbarnára sütjük a kosárkákat. Végül a lencsét eltávolítjuk, s a tésztát óvatosan kiborítjuk a formából.
A kész omlóstészta-burkokat le is lehet fagyasztani, 220 °C-on gond nélkül felmelegíthetők.


SÓS OMLÓS TÉSZTA 25 dkg liszthez 12,5 dkg nagy darabokra vágott vajat, 1 tojássárgáját, 1-2 evőkanálnyi vizet és egy csipetnyi sót veszünk. A hozzávalókat úgy dolgozzuk össze, hogy a vizet csak a végén keverjük bele. A masszát gyors mozdulatokkal (hogy a vaj közben ne olvadjon túlzottan puhára) sima tésztává gyúrjuk. Végül gombóccá formáljuk, fóliába tekerjük, s a kinyújtás előtt fél órára hűtőbe tesszük.

 

Ezt a leírást az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg a Sajtok nagy könyvében jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!