Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Fogások AVAIR főzőautomaták használatához

MIRE ALKALMASAK A FŐZŐAUTOMATÁK? Az AVAIR IDA és AVAIR ELLA készülékekben szinte minden főzést, párolást igénylő étel elkészíthető. Így a hagyományos kuktás ételek mellett a magyar konyha valamennyi klasszikusa. Még azok is, amelyeket rántással, habarással szoktunk sűríteni. Ilyenkor - miután az ételt puhára főztük - levesszük a fedelét, ekkor az olyan lesz, mint egy önfűtő fazék, s így már könnyen elvégezhető a berántás, behabarás. Ugyanígy, a fedő levétele, s a program újraindítása után lehet a kész hosszú levekbe belefőzni az esetleg szükséges száraztésztát.


MI AZ, AMIT NE IS PRÓBÁLJON? Soha ne használja a főzőautomatát kuglóf vagy hasonló kelt, kevert sütemény készítéséhez. Erre nem alkalmas. Ne készítsen benne pudingot sem, mert leragad. (A MILK, azaz tej főzése funkció a tej felforralására való.) Nem készíthető az edényben semmilyen főtt tésztaféle sem, kivéve, ha fedő nélkül üzemelteti, akkor ugyanis a kukta olyan lesz, mint egy egyszerű elektromos fazék.


MIRE JÓ A FEDŐ SZELEPE? A kukta fedelén található (nyitható) szelep az automata kukta egyik leghasznosabb alkatrésze. Mivel ez lezárható, az AVAIR IDA és az AVAIR Ella nem szuszog folyamatosan, nem gőzöli tele a konyhát, minden nedvességet, aromát az edényben tart. Ugyanakkor a még meleg kukta fedelét le sem lehet venni addig, amíg van benne egy kicsi túlnyomás, így a fedő levételét is a szelep kinyitásával kell kezdeni. Ugyanígy: előbb ki kell nyitnia a szelepet, ha meleg ételre akarja rátenni az edény fedelét. (Amint rendesen a helyén van, már le lehet zárni.)


HA RECEPT NÉLKÜL KÍSÉRLETEZIK... Ha új ételt próbál ki, a főzési programot az alapanyagok alapján tudja kiválasztani, ebben segítenek a hasonló (puhulási hajlandóságú) anyagokat felhasználó kipróbált receptek. Az étel mennyisége nem befolyásolja a programválasztást, azt a vezérlő elektronika a főzési idő nyújtásával, rövidítésével figyelembe veszi. Amire nagyon kell figyelnie, az a felhasznált folyadék mennyisége. Mivel a főzés normális esetben teljesen zárt térben történik, a hozzáadott folyadék és az alapanyagok nedvessége mind bennmarad az ételben. Vagyis e kuktában általában sokkal kevesebb folyadékot kell használni, mint bármely hagyományos főzőedénynél. (Ugyanakkor a folyadék nem hagyható el teljesen; ha anélkül próbálkozna, a kukta túlmelegszik, s folyamatos sípolással fog tiltakozni.)


CSAK ARÁNYOSAN, EGYENLETESEN... Bármit is készít, ne feledje, hogy itt menet közben nem tudja megkeverni az ételt! Emiatt már az indításkor arra kell törekednie, hogy a fűszereket egyenletesen ossza, keverje el a többi anyag között.


MIRE JÓK AZ AUTOMATA KUKTA EGYES PROGRAMJAI?

Program neve *

Mire alkalmas?

RICE COOKING

RIZSFŐZÉS  •   Ez való az egyszerűbb gabona- és zöldségételekhez, például:
- rizs párolása
- zöldségek párolása
- burgonya-ételek főzése

MILK EGG FISH

TEJ, TOJÁS, HAL   •  Ez alkalmazható például a következőkre:
- tejforralás
- halas ételek készítése
- kemény tojás főzése
- kompótok készítése

CHICKEN DUCK MEAT

CSIRKE, KACSA, HÚS   •  Ez a program már a gyengébb húsfélékkel is elbír, így például a következőkhöz használható:
- szárnyasokból készült ételek
- sertéshúsból készült ételek
- fiatal marhahúsból készült ételek
- egyéb húsból készült ételek
- belsőségekből készült ételek

CONGEE SOUP BONE

LEVES, CSONTOS HÚS   •  A hosszú levű és hosszabban főzendő ételek programja olyasmikhez való, mint a:
- levesek
- csontos húsok
- pörköltek
- húsos-káposztás ételek
- töltött-káposzta illetve -paprika
- kocsonya

TENDON BEAN

INAS HÚS, BAB   •  Ez a program a legnehezebben puhuló anyagokkal való megbirkózásra szolgál, ilyenek lehetnek például:
- inas húsok (csülök, füstölt csülök, sonka)
- száraz bab
- lencse
- öregebb marhahús

KEEP WARM

MELEGEN TARTÁS   •  Ez nem önálló főzőprogram, hanem arra szolgál, hogy az elkészült ételt a lehető legkevesebb energia felhasználásával melegen tartsa. A kukta a főzés befejezésekor röviden sípol, majd automatikusan átáll erre a programra.
A program önállóan is elindítható, így használható ételek felmelegítéséhez. Kíméletesen melegít, nem forralja, hevíti azonnal fel a melegítendő ételt. Így akár párolt rizs felmelegítésére is alkalmazható.

* Táblázatunkban az AVAIR IDA készülékek programjait tüntettük fel. Az AVAIR ELLA ettől részben eltérő elnevezéseket használ, programjai "erősödő sorrendben" a következők: SOUP - RICE - CONGEE - BONE - CHICKEN - BEAN.
Mennyi ideig fut egy-egy program? A főzőprogramok a felsorolás sorrendjében egyre intenzívebbek, s egyre hosszabb ideig tartanak. Míg a RICE COOKING 5-10 perc alatt lefut, a CHICKEN DUCK MEAT  már kb. 30 percet vesz igénybe, míg a TENDON BEAN úgy 40 percig is eltart. A pontos időszükséglet attól is függ, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűen vagy fagyottan kerültek-e az edénybe. Ezt azonban nem kell külön számolgatni, mert a kukta méri a saját belső hőmérsékletét, így akkor fejezi be a főzést, amikor az étel valóban kész.
Az AVAIR ELLA készülékek speciális szolgáltatása az ADJUST PRESSURE TIME gomb, amellyel testreszabható a főzési folyamat: az idő szabad megválasztásával lehet például pergősebb, vagy kásásabb rizseket készíteni, esetleg alkalmazkodni egy élemedettebb marha húsának szívósságához.
Fontos! Az időzített ételkészítésnél nem a főzés megkezdésének időpontját kell beállítani a TIMER gombbal, hanem azt az időt, amennyi múlva készen akarjuk látni az ételt. (A start szükséges időpontját kiszámolja a kukta magának.)

 

AVAIR IDA főzőautomataEz a leírás a Bio-Fa Komfort Kft., az AVAIR főzőautomaták magyarországi forgalmazójának tapasztalatait mutatja be.
Az AVAIR IDA és AVAIR ELLA készülékekről itt tudhat meg többet.
Ha ezekhez használható recepteket keres, ide kattintson!
Amennyiben tapasztalatot cserélne, jöjjön az AVAIR fórumra!

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!