Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Belsőségek előkészítése

AGYVELŐ (marha, borjú, sertés) Langyos vízbe beáztatjuk, s lehúzzuk róla a hártyákat. Forrásban lévő sós, citromos (vagy ecetes) vízbe tesszük, s amikor újra felforrt, lehúzzuk a tűzről. Hagyjuk a saját levében kihűlni. Kivesszük, hideg vízben leöblítjük, majd egy üveg vagy zománcozott edénybe tesszük, annyi sós, citromos vizet öntünk rá, amennyi ellepi, s a felhasználásig hűtőbe tesszük.


HÁLÓ (sertés) A hashártyát hűtőszekrényben tartjuk, majd a felhasználás előtt bő vízbe áztatjuk, s alaposan átmossuk.


LÉP (marha, borjú, sertés) Alaposan megmossuk, majd – sóval, babérral, vörös- és fokhagymával ízesített vízben – puhára főzzük. Hagyjuk a saját levében kihűlni, majd kivesszük és a felhasználásig hűtőben tároljuk.


MÁJ (marha, borjú, sertés) Lehúzzuk róla a hártyát, s kivágjuk belőle a vércsatornákat. Hűtőszekrényben tároljuk a felhasználásig. Akkor lemossuk hideg vízzel, majd szárazra töröljük.


NYELV (marha, borjú, sertés) Levágjuk róla a gégenyúlványt és a torokhúst, a nyelvet jól lekaparjuk, s hidegvízben alaposan lemossuk. Felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk.


PACAL / FODOR (marha / borjú) Bő vízbe beáztatjuk, s többszöri vízváltással tisztára mossuk. Sós vízben – kb. 1 óra hosszan – előfőzzük, majd metéltre vágjuk, s a felhasználásig hűtőbe tesszük.


SZÍV (marha, borjú, sertés) Alaposan megmossuk, majd – sóval, babérral, vörös- és fokhagymával ízesített vízben – puhára főzzük. Hagyjuk a saját levében kihűlni, majd kivesszük és a felhasználásig hűtőben tároljuk.


TŐGY (marha, borjú) Bő hideg vízbe áztatjuk, s többszöri vízváltással tisztára mossuk. Sós, zöldséges (borjú esetében: sós, citromos) vízben puhára főzzük. Ha kész, hideg vízzel leöblítjük, szárazra töröljük, s a felhasználásig hűtőbe tesszük.


TÜDŐ (marha, borjú, sertés) Ha rajtamaradt a nyelőcső, azt levágjuk. A tüdőt alaposan megmossuk, majd – sóval, babérral, vörös- és fokhagymával ízesített vízben – puhára főzzük. Hagyjuk a saját levében kihűlni, majd kivesszük és a felhasználásig hűtőben tároljuk.


VESE (marha, sertés) Letisztítjuk róla a faggyút, illetve lehúzzuk a hártyáját. Lapjával párhuzamosan félbemetszük, majd kivágjuk belőle az ereket. Leforrázzuk, leöblítjük hideg vízzel, szárazra töröljük, s a felhasználásig hűtőbe tesszük.
(Ha borjúvesénk van, azt legtöbbször a faggyújával együtt használjuk fel, s az érkivágás is elmaradhat.)

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!