Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

OMLÓS (LINZER-) TÉSZTA KÉSZÍTÉSE A hagyományos omlós tészták gerincét 3 rész finomliszt, 2 rész zsiradék (vaj vagy margarin) és 1 rész porcukor adja. Ehhez társulhat még tojássárgája, -fehérje, esetleg egész tojás, valamint olajos magvak vagy más ízesítők. E tésztaféle omlósságát a magas zsírtartalma adja, de olykor még tovább lazítják sütőporral, szódabikarbónával vagy szalalkálival, sőt létezik élesztős változata is. (Ez utóbbinál – ilyenből készül például a pozsonyi kifli – bár tejben oldott élesztőt használunk hozzá, nincs kovász-készítés, nincs kelesztés, viszont a sütési hőmérséklet magasabb: olyan, mint a kelesztett tésztáknál.)
Valamennyi omlós tészta készítésében közös, hogy a zsiradéknak nem szabad megolvadnia munka közben. Ezért nem túl meleg helyen (legfeljebb 18-20 Celsius-fokos zsiradékkal) és gyorsan dolgozunk vele. Először az átszitált lisztet „morzsoljuk össze” a vajjal vagy margarinnal, s csak ezt követően megy bele a tojás, a cukor, meg a többi hozzávaló. Amikor a masszát már egyneműsítettük, cipóvá formáljuk, s hűtőszekrénybe tesszük, ahol (cca. 10 Celsius-fokon) egy-két órát pihentetjük. Csak ezt követően daraboljuk, formázzuk, töltjük, aszerint, hogy mit ír a recept.
A linzertésztákat rendszerint mérsékelt tűzön (cca. 180 Celsius-fokon) sütjük.

 

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!