Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

KUSZKUSZ PÁROLÁSA 50 dkg „száraz” kuszkuszhoz 10 dkg vajat, és egy csipetnyi sót veszünk (ez ételtől függően 5-8 adaghoz lehet elegendő).
A kuszkuszt először leöntjük hideg vízzel, átkeverjük, hogy a szemcsék elváljanak egymástól, majd leszűrjük. Hagyjuk negyed órán át állni, hogy a felületén maradt vizet beszívja, s így a szemek kicsit megdagadjanak.
Az ezt követő párolást végezhetjük kuszkuszfőző edényben, vagy egy sűrű szövetű szűrőben, forrásban levő víz, esetleg ragu felett. (Minden esetben fontos, hogy a felső edény jól illeszkedjen az alsóra, így a gőz jól átjárja az őrleményt.) A kuszkuszt kb. 20 percig pároljuk így, s közben villával többször „fellazítjuk”, hogy a szemek ne tapadjanak össze. A végén levesszük a gőzről, belekeverjük a vajat, a sót, s meglocsoljuk 1-1,5 dl hideg vízzel. Majd letakarjuk, s állni hagyjuk egy kicsit. Ha már valamelyest meghűlt, kézzel is áttúrjuk, hogy az összetapadt szemek szétváljanak. (A tálalás előtti melegítést ugyancsak gőzfürdő felett végezzük, nem hagyva el az időnkénti villás átkeverést.)
Kicsit gyorsabb a mikrohullámú sütőben való párolás. Ekkor az előáztatás mintegy negyed óráig tart, minek során ugyancsak alaposan átkeverjük a darát. A leszűrés után veszünk kb. 7 dl vizet, de annak csak egyharmadát adjuk a párolás elején a kuszkuszhoz. Az első 5 perc után (közben félidőben jön egy villás átkeverés is) mehet hozzá a következő egyharmad víz, majd újabb 3 perc párolás következik. Ekkor újabb átkeverés mellett megy bele a vaj, a só, a maradék víz, és jön még 3 perc párolás, majd a végső átkeverés.

Ezt a leírást az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg az Egy falat Marokkó-ban jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!