Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

SZUSI RIZS KÉSZÍTÉSE 6 adaghoz veszünk 55 dkg japán rövidszemű fehér rizst, egy 4 cm-es konbu darabot, amit nedves ruhával áttörlünk (szükség esetén a konbu elhagyható), 2 evőkanálnyi szakét (ugyancsak elhagyható), 0,8 dl japán rizsecetet, másfél evőkanálnyi (nagyon finom) porcukrot és fél evőkanálnyi sót.
A rizst többször leöblítjük hideg vízzel, addig, amíg a róla lefolyó víz teljesen tiszta lesz, majd hagyjuk egy szűrőben 1 órán át lecsöpögni.
A rizst egy edénybe tesszük 7,5 dl hideg vízzel, és hozzáadjuk a konbut valamint a szakét. Felforraljuk, kivesszük a konbut, majd az edényt lefedve, s a tüzet takarékra véve 15 percig főzzük a rizst. Lekapcsoljuk a tüzet, de az edényt a forró főzőlapon hagyjuk. A fedő alá egy tiszta konyharuhát helyezünk az edény szájára (hogy a felesleges nedvességet beszívja), s így hagyjuk további 15 percre. Közben egy külön tálban összevegyítjük az ecetet, a cukrot és a sót, és addig kevergetjük, amíg a cukor elolvad.
A rizst egy széles, lapos, nem fémből készült tálra halmozzuk, majd szétterítjük, s megpermetezzük a cukros-sós ecettel. Nedves, fából készült rizslapáttal, fakanállal vagy fa spatulával (gyors mozdulatokkal) összekeverjük a rizst és a rápermetezett folyadékot, vigyázva, hogy ne törjük össze a rizst. (Régen a rizst e közben legyezővel is hűtötték.) Amikor lehűlt a rizs, lefedjük egy tiszta, nedves konyharuhával.
Akkor a legjobb, ha azonnal felhasználjuk, és nem tesszük hűtőszekrénybe. Ugyanakkor, ha nem készítjük el a szusit 1-2 órán belül, akkor jobb hűtőszekrénybe tenni, különben baktériumok szaporodhatnak el a rizsben.

Ezt a leírást az Aréna 2000 Kiadónak köszönhetjük. Eredetileg az Egy falat Japán-ban jelent meg, ahol akad még néhány társa...

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!