Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Aszalás, szárítás EZIDRI készülékekkel

HOGY EZ MIT TUD? Az EZIDRI asztali készülékek az egymás fölé helyezett tálcák között áramoltatott levegővel szárítják az aszalmányokat. Ezért viszonylag kevés energiával, s a tálcák folytonos átrendezése nélkül is egyenletesen lehet velük dehidratálni gyümölcsöket, zöldségeket, zöldfűszereket, gombákat, húsokat, halakat, püréket, virágokat, sőt, bizonyos készételeket is. Így vegyszerek, hozzáadott cukor vagy só, illetve a hűtő folytonos fogyasztása nélkül is eltarthatóvá tehetők a szezontermények vagy a speciális „háziszerek”. (Az EZIDRI-t használók már számtalan saját instant levest, „kempingkaját”, „sporttápot” találtak ki, de természetesen még nem merítettek ki minden lehetőséget.)
A hőmérséklet szabályozása lehetővé teszi, hogy minden terményt azon a hőfokon aszaljunk, amelyet az a legjobban szeret, így a szárítmány nem csak tartalmas, hanem látványosan szép is maradhat. (Az egyes terményekhez javasolt hőmérsékleteket és aszalási időket tartalmazó táblázatot itt találja.)
Nagyjából úgy lehet számolni, hogy az EZIDRI készülékekkel egy-egy tálcán egyszerre kb. 1/2 kilogramm gyümölcsöt vagy zöldséget lehet biztonsággal megaszalni. Így a nagyobb teljesítményű változat (ULTRA 1000) maximális kapacitása kb. 12,5 kg, míg a kisebbé (SNACKMAKER) kb. 6 kg. Ennek kihasználásához az alapkészleten túl szükség van kiegészítőkre is, mindenek előtt a külön is megvásárolható többlettálcákra. Ugyancsak darabonként beszerezhető kiegészítők még a tálcába helyezhető sziták (pld. az apróbb magvakhoz), illetve a tömör (péphez, püréhez használható) betétek.
Egyszerre sokat aszalni azért van értelme, mert a készülék energiafogyasztása nem nő arányosan a mennyiséggel, így fajlagosan lényegesen olcsóbbá válik a tartósítás. Ezért olykor szükség lehet a különböző alapanyagok társítására is, aminek azonban van két ésszerű korlátja. Csak olyan anyagokat érdemes együtt aszalni, amelyek száradási ideje nagyjából egyenlő. (Ennek eldöntésében segít az útmutató, meg a tapasztalat.) Illetve nem szerencsés nagyon erős illatú terményeket másokkal együtt izzasztani, mert kevesen szeretik például a hagymaízű epret...


MIT, HOGYAN? A zöldségek, gyümölcsök, fűszerek előkészítése – fajtafüggően – épp úgy történik, mint a szárítás hagyományos módjainál, de erre tartalmaznak utalásokat az EZIDRI útmutatói is. (Van termény amelynél blansírozunk, van, amit citromos fürdővel védünk a barnulástól, van amelyiknél a héj felrepesztése a legfőbb segítség, máshol a hámozás a megoldás, s van, ahol a rovartalanítás az első művelet.) Az sem újdonság, hogy csak egészséges, és egyformán érett alapanyagokkal kísérletezünk.
Előkészítés után a nagyobb gyümölcsöket, zöldségeket rendszerint 1/2 centiméteres szeletekre vágjuk, s a darabokat egy rétegben helyezzük el a tálcán, hogy ne fedjék át egymást, szabadon járhasson körülöttük a levegő. (Kivétel lehet például a felezett sárgabarack, vagy a szilva, amelyeket egyben, de kifordítva, a héjas hátukra fektetve tesszük a tálcára.) Hasonlóan járunk el a marhahúsokkal, ezeknél egyébként bevált az 1x1 cm-es kockákra darabolás is.
Az apróbb bogyóknál, a morzsolódó fűszernövényeknél, magvaknál a szita betétet is használjuk, hogy még a végére is minden a helyén maradjon. A légmozgást segítendő, ezeket is csak egy rétegben terítjük a tálcára. (A szita segítsége néhány darabosabb gyümölcsnél is jól jöhet, például könnyű róla leválasztani a szárazon is kissé ragadós banánt.)
Az EZIDRI szolgáltatásainak legkalandosabb része a (nyers vagy főzött) pürék aszalása. Ezekhez bevetjük a tömör tálcabetétet, amelyet nagyon vékonyan be is olajozunk, hogy a lappá szárított anyagot, majd könnyen leválaszthassuk róla. (Elterjedt szokás szerint e lapokat még melegen feltekerik, mint a palacsintát, majd hagyják kihűlni, s úgy fogyasztják, vagy tárolják a további felhasználásig.) A pürésítés segíthet néhány egyébként aszalhatatlan gyümölcs tartósításában, cukormentes dzsemek, mártásalapok előállításában, sőt némely készétel vagy házi ízesítő dehidratálásában is. Itt a lehetőségeknek tényleg csak az emberi fantázia szab határt, csupán az a fontos, hogy amikor a pürét – cca. 1/2 cm vastagon – a tálcabetétekre kenjük, már ne legyen benne szabad (a széleken elcsorgó) folyadék.


NA, DE MEDDIG? Még a helyesen aprított növények megfelelő hőfokon történő szárítása is hosszú folyamat, fél-egy napig is eltarthat. (Bővebben lásd az EZIDRI segédtáblázatában!) Szükségesetben persze megszakítható és folytatható. Mivel pontosan lehetetlen előre megmondani, hogy mennyi idő kell az adott anyag kiszáradásához, nincs más megoldás, mint időnként ellenőrizni az eredményt. (Az ottfelejtéssel ki-ki legfeljebb az áramszámláját növeli, a jól kezelt aszalmányt nem lehet „túlszárítani”.)
A kész aszalmány az alapanyag fajtájától függően lehet roppanva törő, vagy szívós, rugalmas, hajlékony (esetleg egy kicsit tapadós felülettel), de akár könnyen morzsolódó is. A próbát akkor érdemes elvégezni, ha a szárítmány felületén nem látszanak nedves foltok. Egy-egy rugalmas darabot úgy ellenőrzünk, hogy ketté tépjük, megnyomkodjuk, ha erre sem jelenik meg nedvesség a felületén, akkor kész vagyunk, kikapcsolhatjuk a gépet. A fűfélék két összedörzsölt ujjunk között megmutatják, hogy elég könnyen morzsolódnak-e már? A roppanósra száradó anyagokon és a magokon pedig töréspróbát szokás végezni: ha könnyen törnek, biztosan elég nedvességet veszítettek. A pürék akkor nevezhetők késznek, amikor már a lapok közepe sem ragadós.


TÁROLÁS Az háztartási aszalóval készített szárítmányokat pontosan úgy tároljuk, mint bármely más aszalmányt: a lényeg, hogy a levegő nedvessége, a fény, meg a rovarok ne tehessenek bennük kárt. A legbiztosabb a mélyhűtés, de – ha rendesen kiszáradt a zöldség, gyümölcs, hús, akkor - a zárt befőttes üveg, vagy a kevés levegőt tartalmazó lehegesztett nylonzacskó is hónapokra, esetleg évekre megfelelő megoldás.


FELHASZNÁLÁS A szárítmányokat legtöbbször visszaduzzasztva (rehidratálva) használjuk fel. A zöldségek és gyümölcsök akkor veszítenek a legkevesebbet az ízükből, ha csak annyi vízbe áztatjuk őket, amennyit éppen képesek felvenni. Első megközelítésben egy bögre aszalmányhoz egy bögre vizet adunk, többet csak akkor, ha az első adagot már felszívta. Ha a víz meleg vagy forró, az gyorsítja az „újraélesztést”.
Van számos eset, amikor nincs szükség áztatásra. A legtöbb gyümölcs (pld. az alma, szilva, sárgabarack) aszalva is kiváló rágcsálnivaló. A lappá szárított, majd feltekert pürék is alkalmasak lehetnek a közvetlen fogyasztásra. A ragukba, levesekbe szánt zöldségek visszaduzzasztás nélkül is használhatók, amíg főnek, megnőnek. Ugyanígy használhatók a müzlibe, joghurtba szánt gyümölcsök. A fűfélék, a pirospaprika és a hagyma pedig porrá morzsolva is épp olyan jól fűszerez, mintha előbb beáztattuk volna.

 
Indul a friss nektarin... (Nagyításért katt a képre!)

...félúton, kicsit már izzadtan... (Nagyításért katt a képre!)

...s a végén: tartóssá aszalva. (Nagyításért katt a képre!)

A nektarin metamorfózisa...


EZIDRI ULTRA 1000 (A nagyításért katt a képre!)

EZIDRI
ULTRA 1000


Teljesítmény:
1000 watt

Hőmérséklet-tartomány:
35 oC - 60 oC

Beállítási lehetőségek:
5 hőfokozat

Várható fogyasztás (kb.):
idő (óra) x 0,5 x 1 kW

Egyszerre aszalható max.:
zöldség, gyümölcs:
25 tálcányi (12,5 kg)
pürék, készételek:
15 tálcányi
fűszerek, virágok:
30 tálcányi

Alapkészlet:
alapgép
5 tálca
1 szita betét
1 tömör betét
fedél
útmutatók

Megvásárolható kiegészítők:
tálca
szita betét
tömör betét


EZIDRI SNACKMAKER  (A nagyításért katt a képre!)

EZIDRI
SNACKMAKER


Teljesítmény:
500 watt

Hőmérséklet-tartomány:
35 oC - 60 oC

Beállítási lehetőségek:
3 hőfokozat

Várható fogyasztás (kb.):
idő (óra) x 0,33 x 0,5 kW

Egyszerre aszalható max.:
zöldség, gyümölcs:
12 tálcányi (6 kg)
pürék, készételek:
10 tálcányi
fűszerek, virágok:
15 tálcányi

Alapkészlet:
alapgép
5 tálca
1 szita betét
1 tömör betét
fedél
útmutatók

Megvásárolható kiegészítők:
tálca
szita betét
tömör betét

Ezt a leírást az EZIDRI aszalók magyarországi forgalmazója, a Bio-Fa Komfort Kft. adatai és tapasztalatai alapján készítettük. A készülékek náluk közvetlenül is megrendelhetők mailben . Ekkor az alapkészletek ára - belföldi szállítási költséggel együtt - (EZIDRI ULTRA 1000) 39.500, illetve (EZIDRI SNACKMAKER) 29.000 forint. További kiegészítők: tálca (EZIDRI ULTRA 1000-hez) 3.450, (EZIDRI SNACKMAKER-hez) 2.900, tömör tálcabetét 1.480, szita tálcabetét 1.200 forint.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!