Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Koktélok készítése

MELYIK AZ IGAZI? Kevés olyan hiábavaló dolgot lehet kérdezni, minthogy egy-egy koktélnak melyik az igazi receptje, keverési módja, díszítése vagy éppen pohara...? Ebben a világban aligha vannak örökérvényű törvények, legfeljebb néhány – olykor szinte bántóan egyszerű – megfontolás teremt némi állandóságot. (Például: a forró italt füles pohárba szokás tölteni, merthogy különben nem lehetne megfogni...) Elvben bármit bármivel lehet keverni, ha az eredmény ízlik és tetszik, akkor a dolog rendben van. Így aztán a receptek és a variációk száma végtelen. A Nemzetközi Mixerszövetség (IBA) mindössze mintegy félszáz koktél receptúráját rögzítette. E klasszikusokat azóta a világ minden bárjában illendő ennek megfelelően elkészíteni. Egyébiránt viszont szabad a pálya, lehet (és érdemes) kísérletezni. (További megfontolások: a keveréshez, a díszítéshez, a pohárválasztáshoz.)


MEKKORA EGY KOKTÉL? Egy-egy koktél adagonként általában legfeljebb 6 cl (néhol 7 cl) alkoholos összetevőt tartalmaz. Ahol a receptek felöntésről beszélnek, ott ízlés dolga, hogy ki mennyi alkoholmentes hígítót (például szódát vagy gyömbért) használ, de nem szokás 20-25 cl-nél hosszabb italokat keverni. Van forrás, amely szerint az összetevők számát is illik korlátozni, s eszerint ötnél több különböző alkotóelem használata már erős túlzásnak számít.


ÖSSZETEVŐK HELYETTESÍTÉSE A kísérletezés olykor kényszerű módja az éppen nem elérhető hozzávalók helyettesítése. A magyarított receptek nagy része eleve így készült, mivel citrom helyett eredetileg rendszerint egy apró, zöld citrusfélét, lime-t használtak. Egy adott ital különböző márkáinak felcserélése nem okoz különösebb gondot, sőt a különféle bitterek (keserűk) is kipróbálhatók egymás szerepében. A whiskyk között jó helyettesítő párokat ad a bourbon és a rye, illetve az amerikai és a kanadai. Szükség esetén a grenadin íze is pótolható cukorsziruppal. Általában a gin és a vodka, illetve olykor a tequila és a rum is élvezhető eredményt ad a másik helyén.


MENNYI AZ ANNYI? A koktélreceptekben használt legsajátosabb mértékegység az öntet (dash, schuss). Ez legtöbbször 5-6 csepp, azaz 1-1,5 gramm, illetve cca. 1-2 milliliter folyadékot jelent. (Ugyanakkor van olyan szakmai forrás is, amely az 5 milliliteres, azaz 0,5 cl-es öntetet sem tartja elképzelhetetlenül bőségesnek.)


CSERESZNYE, OLÍVA, SZIRUP A receptekben különösen gyakran bukkan fel e három kiegészítő. Az édes italok gyakori díszítője a koktélcseresznye, ami maraschinóban, vagy más hasonló likőrben tartósított (esetleg színezett) gyümölcs. Ha ez nem áll rendelkezésre, pótolható egyszerű cseresznyebefőttel is. A száraz italok népszerű kiegészítője az olajbogyó, de e célra csak a sós lében tartósított olíva a megfelelő. (Az ecettel vagy olajjal eltettek nem valók a koktélokba.) Édesítőnek leggyakrabban cukorszirupot szokás használni, ami házilag és nagy tételben is könnyen előállítható. Ekkor a forrásban levő vízhez azonos mennyiségű cukrot keverünk, majd néhány percig főzzük – közben a felszínén képződő habot rendre leszedjük – végül a szirupot hagyjuk kihűlni. Üvegbe töltve, sötét helyen sokáig eláll. (Mivel a szirup a koktélokban könnyen oldódik, gyakran akkor is ezt használják, ha a recept porcukrot ír.)

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!