Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Koktélok készítése - keverési trükkök

MIT MIBEN KÉSZÍTÜNK? A könnyen elegyíthető összetevőkből álló italokat legtöbbször abban a pohárban keverjük, amelyben majd kínálni fogjuk. Ha erős hűtés, illetve sok jég kell a koktél elkészítéséhez, rendszerint akkor kap szerepet a keverőpohár. A nehezebben keveredő alkatrészek (pld. tej, tojás, tejszín, szirupok) elegyítése már inkább a shaker használatát indokolja. Amennyiben a receptben aprítandó gyümölcs is szerepel, akkor elő kell venni a turmixgépet. A tejszínes, tojásos, fagylaltos italok egy részénél is ez utóbbit használjuk.


SHAKER HASZNÁLATA A shakert feléig-kétharmadáig feltöltjük jégkockákkal, majd – a sűrűbb alkotókkal kezdve – beleöntjük a hozzávalókat. A hengert lezárjuk, s 5-15 másodpercig gyors, határozott mozdulatokkal rázzuk. A koktélt a beépített szűrőn (vagy egy bárszűrőn) keresztül töltjük ki a pohárba. (A bárszűrő egy rozsdamentes fémszűrő, ami szükséghelyzetben helyettesíthető bármivel, ami alkalmas a jégdarabok felfogására.)


KEVERŐPOHÁR ALKALMAZÁSA Ha a recept nem ír mást, a keverőpoharat félig feltöltjük jégkockákkal, majd – a sűrűbb alkotókkal kezdve – beleöntjük a hozzávalókat. Egy bárkanállal alulról felfelé haladva jól megkeverjük (8-10 másodperc), s egy bárszűrőn keresztül pohárba töltjük a koktélt. (Keverőpohárnak megteszi egy nagyobb pohár vagy kancsó is. A bárkanál valójában egy igen hosszú nyelű fémkanál, ami mással is könnyen helyettesíthető. A bárszűrő szintén rozsdamentes fémeszköz, de ugyancsak kiváltható más, a jégdarabok felfogására alkalmas eszközzel.)


MENNYI AZ ELÉG? Az összerázás, illetve a keverés idejét úgy kell megválasztani, hogy a vegyülés teljes legyen, az ital is jól lehűljön, de mégse hígítsa fel az olvadó jég. Egy szakmai útmutató szerint, ha egyszerre egy koktélt készítünk, akkor 8, ha kettőt, akkor 10, ha hatot, akkor már 12 másodpercig kell azt rázni, keverni. Ugyanakkor a (különösen nehezen keveredő) tojással készülő italoknál ez a művelet 16-18 másodpercig is eltarthat.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!