Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Koktélok készítése – díszítési-készítési trükkök

CRUSTÁZÁS A poharat – ha a száját akarjuk díszíteni – először lefelé fordítjuk, s egy citromdarabbal végigsimítva megnedvesítjük a peremét. Ezután porcukorba (vagy sóba) mártogatjuk, végül megkocogtatjuk, hogy a gyengén tapadó szemcsék lehulljanak a pohár széléről.
A nedvesítéshez használható narancs, grapefruit is, míg az édes koktéloknál olykor mézet, gyümölcsszirupot vagy likőrt alkalmaznak. A díszítő anyag lehet még kakaó, kókusz- illetve csokoládéreszelék, köménymag, reszelt szerecsendió, vagy akár aprított dió, mandula, pisztácia.


ITALOK RÉTEGEZÉSE Ha különböző fajsúlyú összetevőket akarunk egymásra rétegezni anélkül, hogy elkeverednének, akkor egy hosszú kanalat szorítunk (belülről) a pohár falához, s azon csorgatjuk le az italt. Amikor egy kész koktél tetejére kell tejszínfilmet húznunk, akkor másképp is eljárhatunk. Egy kiskanalat tartunk – a hátával felfelé – közvetlenül a folyadék fölé, s erre a domború felületre adagoljuk a tejszínt, ami egyébként biztosabban marad fent, ha előbb kicsit felvertük.


CITRUS-FOGÁSOK A citrusfélékből több levet nyerhetünk, ha néhány percre meleg vízbe áztatjuk a gyümölcsöt. Ha egyszerre csak kevés lére van szükségünk, akkor áztatás után megmasszírozzuk a citromot, majd lyukat szúrunk a héján, s azon át nyomjuk ki a megfelelő mennyiséget. (A citromot, narancsot használat előtt mindig alaposan meg kell mosni, mert azzal kell számolni, hogy szállítás előtt vegyszerrel is kezelhették.)


TESTVÉRIES TÖLTÉS Ha egyszerre több adag koktélt keverünk, akkor a poharakat először félig töltjük fel, majd fordított sorrendben haladva fejezzük be a kiosztást. Így érhetjük el, hogy mindegyik pohárba azonos minőségű ital kerüljön.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!