Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Pohárválasztás kevert és egynemű italokhoz

A különféle koktélkönyvek számtalan pohárfajtát ismernek: a főbb típusok, s azok stílusvariációi mellett sok italnak van saját, jellegzetes ivóedénye. Közöttük eligazodni már csak azért is nehéz, mert az egyes szerzők olykor ugyanazt a nevet használják a különböző karakterekre, vagy éppen fordítva, más-más néven emlegetik a hasonlókat. Ráadásul gyakran abban is ellentmondanak egymásnak, hogy az egyes koktélok szervírozásához melyik a legmegfelelőbb pohár. Ezért a választás legbiztosabb támasza a józan ész marad. Az alábbi cca. tucatnyi fajtából már bármely kevert vagy egyszerű italhoz lehet alkalmas poharat találni.

   Ballon poharak Likőrös poharak Snapszos poharak Old fashioned poharak Hosszúitalos poharak Tumbler poharak Borospoharak Flőték és a hasonlók Koktélpoharak Söröspoharak Füles poharak 

A konkrét választásnál a legfontosabb szempont az ital mennyisége; egyrészt számolni kell a jégkockák, vagy a (habzó) felöntés számára szükséges hellyel is, másrészt egy túlzottan nagy pohár nehezebben díszíthető vagy hűthető le. A továbbiakban is hasonlóan egyszerű megfontolások igazítanak el. Például egy forró puncshoz nyilvánvalóan hőálló, füles edény dukál, viszont egy rétegezett koktél vékony falú, magas, keskeny pohárban nyújtja a legszebb látványt. A darabos gyümölcsök könnyebben kezelhetők egy széles pohárban, míg egy keskenyben hosszabban gyöngyözik az ital a szénsavas felöntés után...

A ballon poharak nagy méretűek, öblösek és általában vékony falúak. Használatosak borhoz, hosszú italokhoz, crustákhoz, illetve sok tört jéggel készült koktélokhoz is. Legjellegzetesebb képviselőjük a határozottan szűkülő szájú brandys pohár, amely tenyérben melengetve különösen jól szolgálja a konyakfélék (illatának) élvezetét.

A likőrös poharak általában talpasak, legfeljebb középmagasak, de fejformájuk igencsak sokféle: némelyik hordóra, a másik flőtére emlékeztet, s itt is megjelenik a borospoharaknál előforduló tulipánalak. E család egyik legjellegzetesebb képviselője valójában nem is likőrös, hanem pálinkásedény: a grappás pohár feje alul kiöblösödik, majd magasabban, egy szűkebb hengerben záródik. A likőrös poharak felhasználását a méretük határozza meg: főleg olyan ("nőiesebb") röviditalokhoz alkalmasak, amelyek nem is igényelnek különösebb díszítést.

A snapszos poharak rendszerint talpatlanok, alacsonyak, s kicsi a befogadóképességük is. Főleg pálinkák és ("férfiasabb") röviditalok kínálására alkalmasak, feltéve, hogy azok nem igényelnek különösebb díszítést.

Az old fashioned poharak talpatlanok (a fenekük határozottan vastag, a faluk rendszerint vékony), alacsonyak és (általában) meglehetősen szélesek. A klasszikus változat megközelítően hengeres formájú. Whiskyk, 5-15 cl-es koktélok számára ideális, szélessége miatt jól díszíthető, s nagy jégkockákat is lehet benne használni.

A hosszúitalos poharak talpatlanok, közepesen szélesek és határozottan magasak. A klasszikus highball hengeres, de van gyengén hordóformájú, vagy éppen sokszögletű verziója is. A highball rokona a rendszerint külön is emlegetett collinsos pohár, amelynek az a jellegzetessége, hogy átmérője felfelé haladva egyenletesen nő. E poharak felhasználását a gyűjtőnevük pontosan jelzi, általában alkalmasak a nagyobb térfogatú, vagy felöntött italok jégkockákkal együtt történő tálalására is.

A tumbler poharak átmenetet képeznek az old fashionedek és a highballok között (az előbbitől egy "kis", az utóbbitól pedig egy "nagy" tumblert már nehéz is megkülönböztetni). E család tagjai jellemzően talpatlanok (bár előfordul kifejezetten rövid, vastag szárú verziója is), s megközelítően hengeres formájúak. A 10-15 cl-nél hosszabb italokhoz is jól használhatók, s viszonylagos szélességük miatt jégkockákkal és gyümölcsdarabokkal is könnyen lehet dolgozni bennük.

A boros poharak rendszerint hosszú nyelűek, a vörösboros alacsonyabb, míg a fehérboros általában magasabb, s utóbbinak a feje is nagyobb és hasasabb. (A klasszikus fazonok mellett gyakran használnak tulipánformájú, vagy teljesen kerekded ballonpoharakat is a borokhoz.) E családban a desszertboros ivóedények a legkisebbek, s gyakran az alakjuk is inkább a likőröspoharakat idézi. Túl azon, hogy jó néhány (például törtjeges, vagy szódával felöntött koktélt) eleve borosban szokás kínálni, ezek - mivel egyik tulajdonságuk sem szélsőséges - általában is jók "tartalék-pohárnak" a hideg italokhoz - a fehérboros a hosszabbakhoz, a desszertes a rövidekhez.

A flőték talpasak, magasak, keskenyek, s főleg pezsgőhöz, vagy az azzal felöntött koktélokhoz használatosak. Ezekben ugyanis - alakjuk miatt - hosszabban, szebben gyöngyözik a szénsav. A flőtékhez olykor megtévesztésig hasonlít a pousse cafés pohár, amely szintén talpas, a feje hosszúkás, keskeny, de többé-kevésbé hengeres, így nagyon jól mutatnak benne a különböző színű italokból rétegezett koktélok. Egyes flőtékkel ugyancsak összetéveszthető a sour pohár, amelynek szintén hosszú, keskeny feje van, s az alul gyengén öblösödik, felfelé haladva pedig határozottan szűkül. (A sour pohár lényegében a flőte és a borospohár között teremt átmenetet.)

A koktélpoharak családja nagy alaki változatosságot mutat (sokan férnek el itt a cobblertől a pezsgős kehelyig), de tagjai általában talpasak, magasak, vékony falúak és határozottan széles szájúak, így ezekben kis mennyiségű italok is nagyon jól díszíthetők. Elsősorban az 5-8 cl-es, hűtött - de jég nélkül tálalt - koktélokhoz ideálisak, s akár egyetlen olívabogyóval is látványossá tehetők.

A söröspoharak változatossága lenyűgöző: talpas, talpatlan, flőte-, vagy tulipánszerű épp úgy megtalálható a választékban, mint a klasszikus füles korsó számtalan verziója. Ezek talán egyetlen közös jellemzője a nagy befogadóképesség. Ezért sörök és sörös koktélok szervírozásán kívül leginkább akkor van rájuk szükség, ha a készülő (hideg) ital már egyetlen más pohárba sem fér bele.

A füles poharak között van talpas és talpatlan is, viszont szinte kivétel nélkül tágasak, széles szájúak és hőállóak. Így alkalmasak az összes forró ital, valamint a bólék tálalására. Mivel a pohár maga is robosztus, a díszítése sem szokott finomkodó lenni: jól mennek hozzá a nagyobb gyümölcsdarabok, illetve a tejszínhabhegyek.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!