Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

KONYHA-VARÁZS
(a www.varróház.hu konyhai varróiskolája a Konyhamesteren)

I. FÜGGÖNY KÉSZÍTÉSE

Mérések készítése
függöny két darabbólHogyan mérjük le az ablakot a függöny méretéhez? Eloször is gondoljuk át, hogy a függöny meddig érjen, és mérjük le a karnistól a tervezett legalsó pontig a hosszát. A konyhában a függöny akkor sem szokott a földig érni, ha nincs az ablak alatt radiátor és erre lehetőség lenne, általában éppen az ablak alá ér. Mérjük le az ablak szélességét, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egy függöny nem csak magát az ablaküveget takarja, hanem az ablakkeretet és esetleg mellette a fal egy részét is. A karnis határozza meg a maximális méretét. Tehát van egy szélességi és hosszúsági adatunk.

Hogyan számoljuk ki, hogy mennyi anyagra lesz szükségünk?
A függöny hossza megfelel a mérésünknek, tehát normál esetben annyi méter anyagot kell venni, amennyit hosszában mértünk (plusz varrásszél). A függöny hosszanti széle párhuzamos lesz az anyag szövött szélével. Ez azért fontos, mert így lesz csak szép esése az anyagnak. A függöny szélessége már nem ennyire egyértelmű, ugyanis széltében másfél, kétszeresére is szükségünk lehet. Minél több anyag van egy függönyben annál szebb. A behúzásnak határt szab az, hogy milyen széles anyagot veszünk és ehhez képest mekkora az ablak. Általában 1,5, 2 és 3 méter széles anyagok kaphatóak. Tehát egy 1 m széles ablakhoz 1,5 m széles anyagot veszünk, akkor 1,5-szeres lesz a behúzás. Sose toldjuk meg a függönyt, nem szép. A behúzást megkönnyítik különböző behúzók, amelyeket rövidáru üzletekben lehet kapni. Lehet kapni olyat, amit kedvünkre húzhatunk be, amennyire akarjuk, és olyat, ami konkrétan 1,5 vagy 2-szeresen húzza össze a függönyt. Azt is el kell döntenünk, hogy egy anyagból legyen a függöny, vagy, mint a képen is látható, két darabból.

Mi az amit konkrétan meg kell vásárolnunk?
Döntsük el szeretnénk-e áttetsző és sötétítő függönyt is, vagy csak az egyiket. Mindkettőből ugyan annyit kell venni, de az áttetsző függönyt ne csináljuk semmiképp két darabból. Tehát, alapvetően a függöny hosszát kell megvennünk minden egyes ablakhoz. (Kivéve, ha akkora az ablak, hogy két darabból van a függöny, és a behúzás miatt nem jön ki a két darab egymás mellett, ilyenkor értelemszerűen kétszer a hossza kell.) Ne feledkezzünk meg a varrásszélességekről! Két oldalra számoljunk 1-1 cm-t, alulra 3 cm-t, és a tetejére is 1 cm-t. Ezen kívül feltétlenül számoljunk rá 20 cm-t a biztonság kedvéért a hosszára. (A függönyt be kell avatni varrás előtt, azaz vízbe mártani, miközben akár 10%-ot is összemehet, valamint csíkos, kockás anyagnál gondolni kell az egyeztetésekre.) Vennünk kell még a teljes szélességnek megfelelő behúzót, valamint az áttetsző függönybe vásárolhatunk ólom láncot, amit belevarrunk az alja felhajtásába, és ettől a függöny szépen fog állni. Már csak a megfelelő színű cérnára lesz szükség.

Szabás
A megvásárol anyagot vasaljuk ki. Az elvégzett mérések alapján ki kell szabni az anyagot, azaz ki kell mérni a megfelelő méretű téglalapokat, szappannal megrajzolni, és körbevágni. A szabást legegyszerűbb a földön végezni. A amennyiben nincs elég helyünk kiteríteni az anyagot, mérjük ki a függöny hosszát és húzzunk ki egyetlen szálat az anyagból kereszt irányban, ez biztosan merőleges lesz a szövött szélre, és itt elvághatjuk az anyagot. Kockás, vagy csíkos anyag esetén ne feledkezzünk meg a minta egyeztetéséről sem.

Varrás
1. Behúzó szalag felvarrása
A függöny felső szélének színére, helyezzük rá lapolva a behúzó fonákjának felső szélét. A függöny és a behúzó felét és negyedét jelöljük be és egyeztessük, nehogy valamelyik réteget elnyújtsuk. Varrjunk végig milliméteresen a behúzó felső szélén.

a behúzó felvarrása

Vasaljuk a behúzót a függöny fonákja felé és a felső és alsó szélét is tűzzük meg milliméteresen.

a behúzó hátulról

2. A függöny oldalainak és aljának beszegése
Először a függöny két hosszanti oldalát vasaljuk be kétszer 0,5 cm-re, majd az alját vasaljuk fel és tűzzük meg. A behúzót is hajtsuk be az oldalával együtt. Vigyázzunk, hogy magát a behúzó szálat ne varrjuk le.

a függöny szegései

3. Összefogó szalag készítése
A függönyhöz készíthetünk szalagot, amellyel össze tudjuk fogni. A szalag formáját és vastagságát az adott lehetőségek döntik el, azaz, hogy mire tudjuk a szalagot rögzíteni. Legegyszerűbb egy hosszú pántot szabni, amit színével befelé összevarrunk úgy, hogy a kifordításnak hagyunk helyet. Kifordítás és vasalás után a lyukat kézzel varrjuk be. Lehet ez egy készen vásárolt szép szalag is.

összefogó szalag

 

vissza a sorozat címlapjára

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!