Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

KONYHA-VARÁZS
(a www.varróház.hu konyhai varróiskolája a Konyhamesteren)

III. ÜLŐPÁRNA KÉSZÍTÉSE

Mérések készítése
az ülőpárna felülnézetbőlLemérhetjük mérőszalaggal is a széket, de megtehetjük azt is, hogy egy újságpapírt ráfektetünk a székre, és az oldalainál mindenhol megtörjük a papírt.
Mérjük le a fodor hosszát is, amely csak a szék két oldalán és elején lesz. Döntsük el, milyen széles fodrot szeretnénk, mi 6 cm széleset készítettünk.
Mérjük le milyen hosszú kötözőre lesz szükség.

Számolás a vásárláshoz
A fodor mért hosszát 1,5-2-vel meg kell szorozni. Az ülőke és a fodor nagyságához körben hozzá kell adni 1-1cm varrásszélt. A kötöző egy 4 cm széles szalagból lesz, a hosszához adjuk hozzá az 1-1cm varrásszélt. A fodorból csak 1 db-ra lesz szükségünk, de magából az ülőkéből kettőre, a kötözőből pedig 4 db-ra. Egy ülőpárna ki fog jönni annyi anyagból, amennyi a hossza. Ennek megfelelően vásároljuk meg az anyagot.
A párnába szükség lesz szivacsra. Lehet kapni egyes méteráru üzletekben különböző vastagságú szivacsokat, amelyből nekünk kell kiszabni a megfelelő méretű alkatrészt, természetesen erre nem kell varrásszélt számolni.

Szabás és varrás
A megvásárolt anyagot most is érdemes előre beavatni, azaz vízbe mártani, megszárítani. Vasaljuk ki az anyagot, mielőtt a szabásnak nekilátnánk.
A száliránynak itt sincs túl nagy jelentősége. Rajzoljuk fel az ülőkéket és a fodrot az anyagra és vágjuk ki.

1. A fodor készítése
Körben kétszer 0,5 cm-esen szegjük be, kivéve a felső szélét. A felső szélébe behúzó varratot kell készíteni, azaz egyszer talpszélesen, majd attól talpszélesen végig kell varrni nagy öltéssel, majd a cérna segítségével behúzni a fodrot akkorára, hogy az ülőpárna szélére felvarrható legyen.

a fodor készítése

2. Fodor felvarrása
Gombostűzzük a fodrot színt színnel szembe arra a kiszabott ülőkére, amit felfelé szeretnénk majd fordítani. A varrásszélt felül hagyjuk szabadon. Varrjuk fel a fodrot.

a fodor felvarrása
a fodor sarkának elkészítése

3. Kötözők készítése
A 4 db kötözőt egyben készítjük el, és majd utólag vágjuk darabokra. Hosszanti irányban hajtsuk középre a pánt mindkét oldalát, vasaljuk meg, majd ezt még egyszer hajtsuk félbe a két hajtott szélt egymásra illesztve, és vasaljuk meg újra. Varrjunk végig mindkét szélén mm-esen.

a kötöző varrása

A kötözőket rögzítsük a helyükre a varrásszélnél keskenyebben.

4. Összeállítás, befejezés
Fordítsuk a két ülőke alkatrészt színt színnel szembe és varrjuk össze úgy, hogy csak a felső szélén hagyjunk szabadon egy szakaszt, ahol majd ki tudjuk fordítani. Fordítsuk ki a párnát, tegyünk bele szivacsot, majd varrjuk be a szabadon maradt részt kézzel, vagy géppel mm-es tűzéssel.

 

vissza a sorozat címlapjára

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!