Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

KONYHA-VARÁZS
(a www.varróház.hu konyhai varróiskolája a Konyhamesteren)

IV. KÖTÉNY KÉSZÍTÉSE


ilyen a kész körény


szabásmintaSzabásminta

A képen egy négyzet oldala 2,5 cm-nek felel meg. Mindenhol el van látva 1 cm varrásszéllel, kivéve a zseb felső szélét, itt 2 cm van.
Kötözőből 4 db-ot kell szabni, ezek 50x4 cm-es anyagcsíkok. A fodor, az aljára 150x8 cm, a zsebre pedig 60x8 cm-t kell szabni. Mindkettőből 1 db-ra lesz szükség és körben 1 cm varrásszél rá van számolva.


Varrás

1. Fodrok előkészítése
Hajtsuk félbe hosszában a fodor alkatrészeket színével befelé, és cm-esen varrjuk ki a fodor két végét. Fordítsuk ki, vasaljuk fonákjával befelé félbe a két fodor alkatrészt. A felső szélébe készítsünk behúzó varratot, azaz nagy öltésre állítva a gépet készítsünk egy talpszéles és egy attól talpszéles varratot, majd ennek segítségével ráncoljuk be a fodrokat, pontosan olyan hosszúnak kell lenniük, mint a kötény alja, illetve a zseb ívelt része.

2. Zseb készítése
zseb készítéseA zseb felső szélét tisztázzuk le. A fodrot gombostűzzük a zseb színére, majd a felső szélének 2 cm-es varrásszélét hajtsuk rá felül a fodorra.
Varrjunk végig körben 1 cm szélesen. A fodrot hajtsuk ki, a sarkokat fordítsuk ki, vasaljuk meg a zsebet, majd gonbostűzzük a kötényre. A fodor tövében mm-esen varrjunk végig a zseben, ezzel rögzítve azt a kötényre.

3. Fodor felvarrása a kötényre
fodor-varrásA zsebhez hasonlóan járunk el, ügyelve arra, hogy egy varrásszélességnyit az elején és a végén hagyjunk szabadon. A fodor felvarrása után tisztázzuk le körben a kötényt. Hajtsuk ki a fodrot és vasaljuk meg. A kötény felső részének varrásszélsségét vasaljuk be, majd tűzzük meg úgy, hogy a fodrok tövében is varrjunk végig mm-esen.


4. Kötözők készítése, felvarrása
A kötözőket fonákjával befelé vasaljuk félbe, a két szélét vasaljuk a középső élhez, majd az egészet vasaljuk félbe megint. A két végén hajtsunk vissza 1-1 cm-t és így vasaljuk meg. Tűzzük meg mm-esen a szélét és a végeit.

Két kötözőt varrjunk a fodrok végéhez, kettőt pedig a kötény felső szélének két végébe. Egy utolsó vasalás, és már fel is vehetjük a kötényt.

 

vissza a sorozat címlapjára

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!