Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

KONYHA-VARÁZS
(a www.varróház.hu konyhai varróiskolája a Konyhamesteren)

VIII. SZAKÁCSSAPKA KÉSZÍTÉSE

szakacssapka_kesz.jpg (10361 Byte)

Lepje meg kamasz fiát egy valódi szakácssapkával és biztosan szívesebben fog a konyhában serénykedni!!

Szabás
Az ajánlott anyag pamut vászon.
Ki kell szabni 2 db téglalapot, 13x52 cm-eset. A rövidebbik oldal felel meg a száliránynak.
Ezután szabjunk ki egy 19 cm sugarú kört. A mérőszalagok vége lyukas, így a 19 cm-es jelet lefogva, a ceruzát a lyukba illesztve körzőzhetünk. Ha a gyermek fejbősége kisebb, mint 50 cm, varrhatunk a sapkára két pántot kívülre, ezek megkötésével szabályozhatjuk a kívánt fejbőségre. Ez legyen 2 db 4x10 cm-es téglalap.
Szükségünk lesz még ragasztós közbélésből ugyancsak két 13x52 cm-es téglalapra. (Lehetőleg textil közbélést használunk.)
A szabásmintához megadott adatok tartalmaznak mindenhol 1 cm varrásszélt.

Varrás
szakacssapka_rancok.jpg (5406 Byte)Először is a szakácssapka tetejét készítjük el, a kör alakú alkatrészt.
Végig a kör szélén jelöljünk sorban egyszer 2 cm-t, egyszer 2,5 cm-t halványan ceruzával. Varrjunk körbe a sapka szélén talpszélesen úgy, hogy minden 2,5 cm-es jelölést hajtsunk meg egy irányba és ezt varrjuk le.
A végeredmény így fog kinézni:

szakacssapka_teteje_kesz.jpg (8404 Byte)

A téglalapokat vasaljuk be fonák oldalon ragasztós közbéléssel, majd a rövidebbik oldaluknál varrjuk össze - színt színnel szemben - 1cm szélesen. A varrást vasaljuk szét.
A sapka tetejét fordítsuk színével befelé, az egyik téglalapot pedig kifelé. Húzzuk bele a téglalapot a sapkába és a felső szélét gombostűzzük össze, majd varrjuk végig talpszélesen.

szakacssapka_teteje_befog.jpg (10530 Byte)

Húzzuk rá a másik téglalapot színével befelé a sapka tetejére, illesszük a téglalapok varrásait, majd ismét varrjunk végig ugyan ott, mint az imént, de most már 1cm-es varrásszéllel. Fontos, hogy egy 8 cm-es szakaszt hagyjunk szabadon, itt ne varrjuk le.

szakacssapka_teteje_befog2.jpg (6825 Byte)

Hajtsuk a két téglalapot lefelé. Most következik a legnehezebb rész. A szabadon hagyott 8 cm-es szakaszon be kell nyúlni a két téglalap közé, amennyire lehet ezen keresztül ki kell húzni az alsó szélüket, színt színnel szembe fordítani és így összevarrni 1 cm szélesen.
A szabadon hagyott 8 cm szakaszt varrjuk be kézi öltésekkel. Ez lesz majd a sapka belseje. Vasaljuk meg a sapkát és ha szükséges készítsünk rá szabályozót:

szakacssapka_kezi_varras.jpg (6372 Byte)

szakacssapka_szabalyozo_vasal.jpg (3813 Byte)Vasaljuk pántot egyszer félbe (fonákjával befelé), majd a két szélét vasaljuk a közepéhez és az egészet vasaljuk ismét félbe, majd tűzzük le mindkét szélét mm-esen. Mindkét szabályozó egyik végét varrjuk a sapka hátuljára kb. 8 cm-re egymástól, ezeket megkötve tudjuk állítani a sapka fejbőségét.

 

vissza a sorozat címlapjára

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!