Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál

A város környékén nagy hagyományai vannak a juhok, marhák és kecskék tenyésztésének, illetve a belőlük készült termékek házilagos előállításának. Ezért Gyomaendrőd "gasztronómiai címerébe" is a sajtot, a túrót, s persze a hozzájuk illő borokat választotta.
1998-óta minden évben, valamikor április-május fordulóján megrendezik azt a fesztivált, amelyen többtucatnyi külföldi és hazai kiállító árusítással és kóstoltatással népszerűsíti (és versenyezteti) termékeit.
A kétnapos ízlelgetés mellé szórakoztató rendezvényeket, olykor sportversenyeket is kínálnak, így lett például a tej és a bor ünnepének immár hagyományos kísérőrendezvénye a fúvószenekarok és mazsorettcsoportok találkozója

Ízelítő
(a különleges ízesítésű sajtokat, túrókat itt lehetetlen megidézni, ezért a gyomaendrődiek nyomán inkább felhasználási módokat ajánlunk)


Sajt-bor házasságok
A fesztiválon szereplő borok válogatásánál azt az elvet tartják szem előtt, hogy a sajt csak a kisebb alkoholtartalmú borokat tűri meg, amelyek íze még megőrzi a szőlő jellegzetes aromáját. Így különösen a következő párosításokat ajánlják:

SAJTOK BOROK
keménysajtok
(ementáli, trappista)   
fehér és vörös száraz asztali borok, pecsenyeborok
(furmint, nemes kadar)
félkemény sajtok
(edámi, gouda, óvári)
könnyű fehér és vörös asztali borok, pecsenye borok
lágyabb, pikáns sajtok
(lajta, mosoni csemege)
fehér és vörös asztali borok
(kéknyelű, szürkebarát, zöldszilváni)
kékpenészes sajtok
(rokfort, márványsajt)
vörös borok
(pinot noir, kékfrankos)
camembert vörös borok

 

   

Városi honlap:
www.gyomaendrod.hu



Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!