Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Kemencés Sültek Versenye + Szilvanap

Noszvajon szinte az év minden szakában rendeznek valamilyen, a gasztronómiával is kapcsolatos turisztikai programot, de e sorból is kiemelkedik a kemencében sütött ételek őszi versenye. Minden szeptember második hétvégéjén a Gazdaház kemencéi mellett munkába fogják a falu portáin még megmaradtakat is.

A verseny résztvevői hagyományosan a környező települések csapatai, de - ha jó előre jelentkeznek - máshonnan is szívesen fogadnak indulókat. A feltétel ugyanaz, mint a helyieknél: egy legalább két fogásból álló - s a saját tájegységük konyhájára jellemző - ételsort készítsenek el a kemencében, a vendéglátó porta kapuját, udvarát, a kemence környékét, s a terítéket díszítsék fel a szüreti alkalomhoz illően, valamint mutassanak be valamilyen hagyományőrző kulturális produkciót.

A többi rendezvényükön is szívesen látnak - hasonló feltételekkel - vendégszereplőket. Így nyár végén a gyümölcsök aszalásának (és természetesen a hagyományos szilvalekvár főzésének) ünnepén, ahol a szilvás sütemények versenyeznek; majd Márton nap táján, a libák napján, amikor a kemencékben a házi madarak mellett birsalma és tök is sül.

Ízelítő

Az alábbi ételek ugyan egy közönséges városi konyhában is elkészíthetők, de a noszvajiak szerint legtöbbjük csakis kemencében sütve az igazi:

 

   

honlap:
Noszvaj
Szeptember eleje a szilvafőzésé
A kemencébe tétel előtt még jár egy kis tejföl is a rétesnek
Noszvaj kedvence: a kemence
Ő is kemencében sült, de abszolút koleszterinmentes

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!