Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Honfoglaláskori Ételek Sütő- és Főzőversenye

Szőlősgyörökön a nyár elején valóságos gasztronómiai időutazást szerveznek a falu vendégeinek. Olyan főzőversenyt hirdetnek, amelyen csak olyan alapanyagokat lehet használni, amelyeket már honfoglaló őseink is alkalmazhattak a "konyhájukban". Ugyanakkor a zsűri, s a közönség nyilván korunk ízein iskolázódott, így az ősi anyagokból a ma embere számára is élvezetes ételeket kell kreálni. Nem könnyű verseny ez...  ;-)
Még akkor sem, ha a szervezők biztosítják a fedett főzőhelyet, a munkaasztalt, a főzéshez szükséges fát, a fűtött kemencét és az ivóvizet.
Ide talán még kibicelni is érdemes elindulni (aki lekési a nevezési határidőt, mást nem is igen tehet), s nem csupán azért, mert a közönség számára is főznek, hanem mert egészen különleges hangulatú gasztronómiai kirándulásra számíthat, aki belevág. Bizonyságul talán elég felidézni - némi magyarázattal és néhány példával kiegészítve - azt a négy ételkategóriát, amelyben a vetélkedés folyik:

1. Áldos
A magyarság ősi áldozati étele. A „feláldozott” állat apróra vágott húsából készült, zöldségek, friss fűszerkeverék (például gyömbér, fahéj és szerecsendió) hozzáadásával. Szokás megkülönböztetni rövidlevű és hosszúlevű áldosokat (azaz pörkölteket és leveseket).
Ahogyan eleink készítették: végy egy üstöt, töltsd azt meg friss vízzel, vess bele apróra vágott vöröshagymát, s forrald fel. Mikor lobog, vesd belé a húst, majd később a zöldségeket, fűszereket.

2. Burok ételek
Burokban készült ételek (töltött ételek), például csücsür (azaz töltött tészta), töltelények (töltött baromfi, vagy hal), töltött zöldségek.

3. Sütények, süttyönyök
Roston, nyárson, kemencében sült húsok.

4. Karakányok
Nyersen készült ételek, például friss zöldségek, gyümölcsök, füstölt húsok, halak, tejsavas erjesztéssel készült ételek (úgymint sajtok, savanyított zöldségek)

 

   

A kistérség honlap:
www.poganyvolgy.hu

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!