Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Bodzavirágünnep, Vál

A Fejér megyei Válon 2000-től tavaszonta népünnepéllyel köszöntötték a bodza virágzását.

Amikor a váliak pártfogásukba vették ezt a hazánkban őshonos növényt, a paraszti háztartások egyik tradicionális nyersanyagát rehabilitálták. A népi gyógyászatban a bodza virágát, bogyóját, levelét, kérgét, majd oly gyakran alkalmazták, mint a kamillát. S a konyhában, illetve az asztalon is igen sokféle formában tűnt fel: készült belőle lekvár, tea, befőtt, bor vagy éppen pálinka (pld. a nevezetes Sambuca). De hasonlóan alkalmas szörpök, nektárok és fagylaltok alapanyagának is.

A hazánkban honos három fajta, az erősebb (gyógyító) hatóanyagokat tartalmazó, de kevésbé ízletes gyalogbodza, az északon itt-ott fellelhető fürtös bodza, és az ízes-illatos fekete bodza közül a váliak az utóbbit fogták iparszerű termesztésbe. Ez az a fajta, aminek májusban nyíló virágát és augusztusban érő bogyóit még ma is sokfelé feldolgozzák a háztartásokban.

Ízelítő

Csizmadia György kertészmérnök, a váli bodzaünnep egyik fő szervezője elsősorban a következő recepteket ajánlja otthoni kipróbálásra:

 

 

   

a szervezők honlapja:
www.botesz.hu
a környék (leendő) honlapja:
www.valvolgye.hu

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!